Björklund och Lööf -regeringens dumstrutar

Folkpartiets Jan Björklund väljer okunnighetens och dumhetens väg när han ger efter för behovet att synas i medierna med krav på sänkta ungdomslöner. Dumstrut på för både honom och Annie Lööf(c).

Regeringens dumstrutar

Varken Jan Björklund eller Annie Lööf  har varit företagare eller företagsledare. Ändå uttalar de krav på sänkta ungdomslöner som en väg att minska arbetslösheten för ungdomar. Ingen forskning finns som tyder på att det skulle ha någon effekt på arbetslösheten med sänkta löner för ungdomar.

Däremot finns det beprövad erfarenhet som antyder motsatsen. Alliansregeringen sänkte under förra mandatperioden löneskatten för dem som är 25 år eller yngre. Någon effekt på arbetslösheten har inte märkts.

Avtal

Lönerna fastställs för kollektiven genom förhandlingar mellan arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna. Så är det i alla demokratier. Och självklart tror inte jag att dumstrutarna vill slopa demokratin. Så varför gör de båda partiledarna impopulära utspel som inte ens regeringen är eniga om?

Moderaternas ordförande Fredrik Reinfeldt säger något som låter klokt: ”Kopplingen mellan sänkta löner och minskad ungdomsarbetslöshet är tveksam. Vi ska höja lönerna och inte sänka dem”.

Han menar, får man väl anta, att regeringen ska höja lönerna genom att det blir mera kontant efter skatt.

Byråkrati

Min egen erfarenhet är att marginella kostnadsförändringar på lönerna inte gör att man anställer flera. Mycket mera besvärande för småföretagen är de osynliga kostnaderna för en omfattande byråkrati som regeringen ålägger småföretagen. Glöm då inte att det är små och medelstora företag som har mer än 80 procent av alla anställda.

Snårskogen av regler lovade den förra näringsministern Maud Olofsson(c) röja rejält i. Iställer ökade antalet regler. Den totalt oerfarna centerledaren har ju en juristexamen så hon borde använda sin bokliga bildning till att förenkla i regeldjungeln. Istället för alla sina förnumstiga och ibland helt korkade uttalanden. Hennes brist på ödmjukhet inför erfarenhet är provocerande för många, inte bara för mig.

Läs mera genom att klicka här.
Text: Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. Persson tycker:

    Haha, ja dumstrutar kan de gott kallas. Helt tossiga tankar från Jan Björklund och Annie Lööf. påskyra?

  2. Berra tycker:

    Sickan kan få en strut också…Skatteverket är inte inkompetenta för att de följer de regler som dumstrutarna beslutar om tillsammans med de övriga ministrarna.

  3. Sickan tycker:

    Byråkrati á la inkompetenta skatteverket med regler om ditten och datten är Sverige i ett nötskal. Mera regler, med mer problematik för alla småföretagare är det enda som åstadkommits.