Polisens dödsskjutning till Europadomstolen

Flera personer har skjutits ihjäl av poliser helt i onödan de senaste åren. En av dödsskjutningarna dras nu till Europadomstolen. Polisammunitionen är så brutal

Poliskulorna expanderar till vassa roterande propellrar vid träff

att den typen av kulor förbjöds för användning i krig redan år 1899.

Organisationen Civil Rights Defenders (hette tidigare Helsingforskommittén) har nu tagit sig an fallet med dödsskjutningen av en 22-åring i Lindesberg år 2005. Läs utförligt om fallet i DN 2012-04-15 genom att klicka här.

Här på min blogg finns flera artiklar om polisens beväpning. Som jag skrivit flera gånger förut och gör det igen: Det är komplett galet att använda expanderande jaktkulor i polisens tjänstepistoler. Tyska polisen har en ännu effektivare stoppkula utan den ödesdigra brutalitet som den svenska polisens kulor har.

De svenska poliskulorna fläks upp till en taggig sexbladig propeller som är 25-28 millimeter i diameter när den roterande med 150-200 varv i sekunder plöjer genom kroppen. Få överlever, och de som gör det får men för livet. Även oskyldiga.

En 38-årig polisman sköt nyligen 16 skott in genom ett fönster på ett gym i centrala Stockholm. En enastående tur räddade personal och kunder från att träffas.

Nödvärn

Poliser måste självklart få skydda sig och det även ytterst med att skjuta verkanseld. Men det är tveksamt om hot om livet förelåg i Lindesberg. Och i Trelleborg var det inte frågan om det. Två poliser trängde in i ett hus med en ensam psyksjuk man och sköt ihjäl honom med k-pist.

Stoppvapen

Flera länder i Europa, inte bara Norge och Storbrittannien, har polis utan skjutvapen i vanlig patrullering. Det finns två olika icke-dödande stoppvapen som är oerhört effektiva. I Storbrittannien har man mycket goda erfarenheter av att skjuta 4 centimeter stora hårdgummibollar mot buset. Det blir en rejäl smocka som ger polisen ett omedelbart övertag utan dödsskjutning.

I USA används mycket framgångsrikt s k bönpåsar. Istället för vanliga hagel är patronerna laddade med en påse som innehåller 10 grova blykulor. Påsen träffar som en flygande blydagg med våldsam kraft, som en hästspark ungefär, och slår omkull den som ska gripas. Okey, revbensfrakturer är mera regel än undantag. Dödsskott är mycket sällsynta. Och revbensskadan läks utan bestående men.

Det finns en rad andra icke-dödande vapen att ta till utan att den möjlige angriparen behöver släppas närmare än cirka 10 meter.

Feg minister

När bolliraren och advokaten Tomas Bodström var justitieminister så kunde han stoppat polisens brutala jaktkulor. Men han fegade. Han kunde också initierat en bättre arsenal av ickedödande stoppvapen till polisen. Men han fegade och var passiv. Bodström är därför delansvarig  för ett par dödsskjutningar där det är just kultypen som är avgörande för den dödliga utgången.

Tomas Bodström inte bara fegade, han lurade svenska folket också. Han gick ut och sa att nu inför vi ett etiskt råd som ska bistå Rikspolisstyrelsen i vapenfrågor. Förre justitiekanslern Hans Regner blev ordförande i vapenetiska rådet.

Vad fegisen Bodström inte berättade, var att etiska rådet inte får ta några egna initiativ och inte heller beställa några utredningar. Etiska rådet får bara agera när Rikspolisstyrelsen uttryckligen ber dem göra något. Så enkelt fick fegisen Bodis tyst på den kritiska opinionen.

Just i den kritiska debatten fick faktiskt vapenetiska rådet yttra sig. Efter grundliga studier dömdes den svenska polisammunitionen ut fullständigt. Rådet föreslog samma ammunition som den tyska och danska polisen använder. Men det struntade Rikspolisstyrelsen i. Hur många resor har Rikspolisstyrelsens representanter gjort sedan 2003 till fabriken i det soliga Florida?

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

 

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Ingrid tycker:

  Jag tycker så synd om alla dessa duktiga och hederliga poliser som får smuts på grund av sina unga skjutglada kolleger. Min man har varit polis i 36 år och har tvingats dra sitt vapen flera gånger och skjutit varningsskott vid två tillfällen. Hade han uppträtt lika ansvarslöst som dagens nyutbildade poliser så hade han också tillhört den växande skaran som tycks se det som naturligt att lösa problem genom att skjuta på det så kallade buset.

  Tycket att regeringen borde få kritik också som tillåter att regler och polisutbildning får vara på sådant sätt att detta skjutande får fortgå. Och polisens arbetsledare, var står de i frågan? Är de passiva och tillstyrkande? Min man bara suckar uppgivet när jag för frågan på tal. Han verkar skämmas för sina kollger.

  Varför tas inte detta skjutande upp till debatt i TV eller i andra sammanhang?

 2. Janne tycker:

  Nu har en snutjävel igen skjutit en obeväpnad och oskyldig svensk på håret att han strök med. Ta ifrån dom pistolerna dom har visat att dom inte klarar ansvaret. Tack för ordet

 3. Mossberg tycker:

  Svenska snutar är mest en hop skraja harar. De slöar i par i dyra bilar som Merca E350 eller exklusiva vans och kissar på sig i skarpa lägen o då åker pickan ur hölstret med en jäkla fart.

 4. Magnum tycker:

  Varför bytte polisen till denna typ av ammunition? Och när?
  Som Sandberg skriver så är RPS prestige så kraftig att de aldrig skulle kunna medge att bytet av ammunition var ren idioti.
  Mediakåte hycklaren Bodström hoppas jag vi slipper se på någon maktposition i Sverige igen.

 5. Sandberg tycker:

  Det är tyvärr en rätt stor spridning mellan inkompetens och dess motsats inom polisorganisationen. Sedan är det gamla strukturer med revirstrider och prestige. Ammunitionen har alltid varit ett kärt ämne för småpåvar med massor av tillkortakomm<nden. Från oerhört dyra misstag i upphandlingen som skattebetalarna ska vara glada för att inte känna till och så bristande analyser och prestige inte minst. Så vill jag ge Bergh rätt i att beväpningen inte är anpassad till de skiftande situationer som verkligheten bjuder. Speers ammunition Gold Dot alltså den kritiserade hålspetsammunitionen har som stor fördel att den stannar snabbt efter träff och ger minimala risker för farliga rikochetter. Samma fördel har RUAG:s Action 4 som danska och tyska polisen har men den expanderar med en fläns och inte med flikar som Gold Dot vilket ger betydligt lindrigare skador men med samma stoppverkan och låga rikochettrisk.

  Denna kultyp har rekommenderats av etiska rådet men RPS prestige sitter som armerad betong. Och med en svag justitieminister så händer inget. Håller med om att vi borde utrustas med fler stoppvapen som inte penetrerar och därmed dödar och som kan finnas i bilarna. Varför föreslår inte RPS det?

 6. Alexis tycker:

  Snuten verkar skjutgalen vafaen är det frågan om? Ge sig på oskyldiga som är sjuka och ofarliga men som gapar och står på avstånd o viftar med en kökskniv. Eller som i Ystad en störd man i sin egen bostad bara farlig för sig själv han sköt dom inne i hans eget hus. Snuten tycks kunna döda o aldrig få straff för det. Ruggigt. Snuten är farliga än gangstrarna som bara skjuter sina egna.

 7. Peter tycker:

  Håller med, helt vansinnigt med hålspetsammunition och när sedan polisen gång efter gång skjuter i hjäl folk utan att vara i livshot så blottas allvaret att det är inkompetens uppifrån o ner.