Kanonklass på Telias mutor – inget nytt för regeringen

Telias mutor är i kanonklass. På flera sätt. Två miljarder till en 22-årig dotter till diktator Kirmanov i Uzbekistan är bara förrätten. Staten är Telias största aktieägare med 37 procent av kapitalet. Staten, genom regeringen, vet att Telia gör stora affärer med skurkstater som t ex Uzbekistan och Vitryssland. Gör man affärer med diktaturer som alla vet har korruption som gemensam nämnare så är det fullständigt omöjligt att inte acceptera de seder för affärer som gäller där. Detta måste rimligen regeringen känna till eller begripa. Om inte, så ska naturligtvis det ansvariga statsrådet gå i armkrok med Telia-chefen Lars Nyberg – UT.

Nu kan det mycket väl tänkas att två miljarder var ett hyggligt pris att betala för de nummerserier och licenser som Telia fick. Men ska man alltid låta profiten vara kompass i affärer? Telias Lars Nyberg tycks anse det. Men naturligtvis blir situationen så småningom omöjlig om det inte finns riktlinjer som verkligen respekteras även om det någon enstaka gång innebär att man måste avstå från en lukrativ affär.

Lars Nyberg, Telia-chef

Telias koncernchef framstår som de lukrativa men riskfyllda affärernas fartdåre. Lars Nyberg är en superkommersialist av en modell som det fjuniga Sverige behöver flera av. Men en svag och medelmåttig styrelse i kombination med en dominant och driven affärsman som har inbyggda förstoringsglas för att se möjligheter att tjäna pengar är en stor ”trafikfara”.

Risken för totalkrasch är stor när det räcker med att diktatorn blir förbannad för att hela verksamheten ska beslagtas utan ett öre i ersättning. Skurkstater respekterar inte internationella lagar eller beslut av organ som FN eller EU.

De kör sitt eget ”race” och struntar i vad andra tycker. Om det inte luktar stora pengar förstås. Och där finns en likhet med Lars Nyberg. Telíachefen är affärsman ut i fingerspetsarna och det är ovant för Telias styrelse som leds av en ingenjör (!).

Lars Nyberg har varit VD i många år i ett amerikanskt företag och har det amerikanska tempot och otåligheten i kroppen från topp till tå. Internationella vapenaffärer görs aldrig upp utan mutor. Det handlar om mångmiljardaffärer och sådana görs inte utan ersättningar som mer eller mindre i praktiken är mutor.

Det är dags att sluta hyckla och se verkligheten som den är. Naiva svenskar förfasar sig och det är lite patetiskt faktiskt. Telia har med sina miljardaffärer i länder där de aldrig borde satt foten spelat in sig i samma nisch som den smutsiga krigsmaterielbranschen befinner sig i. Telia mutar i kanonklass

Styrelsen i Telia har inte en för stark general. Det är styrelsen som är pinsamt svag. Eller, ska vi säga okvalificerad?

Text: Lars-Kristian Bergh
Foto Telia-chefen: Victor Brott

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. Telia har bara mammons moral och gör man affärer i diktaturer så är man på samma moralnivå anser undertecknad.

  2. Skandal! Telia tycks sakna moral precis som kanonkrängarna. Politikerna är enastående hycklare och politikerföraktet får sig en rejäl förstärkning. Funderar på om det är dags sluta rösta. Skendemokrati verkar det vara. Tack för ordet.