Kärnkraftsskandal – Sveriges senaste magplask

Symbol för värlsrekord i inkompetens?

Inkräktare på Sveriges farligaste energifabriker. Med stegar. Som kan gömma sig på kärnkraftsverkets omnråde utan att hittas av polis eller personal. Magplask utan baddräkt eller vad? Och det är andra gången samma sak inträffar inom ett år.

Polisen har exklusiva och avancerat utrustade helikoptrar för 65 miljoner per styck. Värmekameror monterade under helikoptern spårar lätt värmen från en hare hundra meter under helikoptern. Trots det lyckades två inkränktare från Greenpeace gömma sig utan att bli upptäckta av helikoptern. Miljöministern Lena Ek(C) svamlade i TV om att intrånget var en ”olaglig handling” och så vidare. Men att vara komplett inkompetent som chef för ett kärnkraftsverk är tydligen inte kriminellt.

Miljöministern Lena Ek, centerpartist, hade kunnat tala klarspråk. Så här kunde hon ha sagt. Lena Ek(c): ”Intrånget från Greenpeace är olagligt men jag är väldigt glad för att dessa idealister avslöjade den oerhörda inkompetensen hos ledningen för de två kärnkraftsverken. Nu ska jag se till så att cheferna byts och att säkerheten höjs så att något liknande inte kommer att hända”.

Justitieminister Beatrice Ask(M) borde ha sagt: ”Rikspolischefen bör titta på hur i helsike polisen kunde missa att det fanns två inkränktare kvar på området. Situationen var ju inte en bortsprungen katt utan intrång på ett skyddsobjekt av högsta säkerhetsklass”.

Riktigt dåligt var det också att inte ministern Ek(c) och verkställande direktören för Ringhals hade en illustration över området att visa upp. Minuspoäng även för pedagogiken. Intrånget är att jämföra med att någon tar sig genom ditt tomtstängsel men inte vidrör husväggen. Kärnkraftsverken har ett stängsel som yttre avgränsning långt ute i terrängen. Men detta framgick inte av de ansvarigas uttalanden. Men vad kan man vänta av dessa världsmästare i amatörism och klantighet?

Lars-Kristian Bergh

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. Att Lena eller Bea skulle göra sådana uttalanden det händer bara inte och kommer säkerligen aldrig hända. Vi konflikträdda svenskar håller oss gärna till ordspråket ”tala är silver, tiga är guld”.