Elefanthuset

Elefanthuset

Här vilar inkompetensen tungt

Stockholms läns landsting beskattar invånarna i länet hårt för att kunna finansiera sjukvård, trafik, kultursatsningar, stipendier, miljöåtgärder, forskning och massor av annat.

Att ledningen är inkompetent är inget nytt för Stockholmarna som följt rapporteringen om upphandlingen av Nya Karolinska för 56 miljarder utan konkurrens i upphandlingen. Stockholmarna blir allt flera men landstingspolitikerna har de senaste 10 åren skurit ned antalet sjukhusplatser. Detta har på ett briljant sätt belysts i ett antal artiklar i DN. I senaste artikeln finns ett exempel på vad tjänstemän sysslar med för att anställda – uppenbarligen ansedda som idioter – ska klara jobbet.

Här ett klipp ur DN: Stockholms läns landsting har publicerat en ”termlista” till vårdanställdas upplysning. Där finns 2 255 begrepp vars betydelse – efter utredning och analys – fastställts för gemensamt bruk. Som ett självporträtt av New public management är den omistlig. Här ett urval:

60. Aktör: roll som innehas av fysisk person och som är delaktig i aktivitet i vård- och omsorgsprocessen. 131. Ansvar: det ansvar som gäller för en viss typ av katalogkomponent samt vilka typer av aktörer som har detta ansvar. 107. Arbetslös: person som saknar yrkesarbete. 529. Efternamn: namn som anger släkt- eller familjetillhörighet. 580. Ensamboende: en som bor ensam. 636. FIPS: Krypteringsstandard som klarar 256 bitars nyckel. 652. Fritidssysselsättning: det som patienten normalt ägnar sin fritid åt.

(Vi hoppar framåt i listan för att du inte ska svimma)

1 416. Patient: patienten är utgångspunkten för en önskad beställning respektive beställning. 1 443. Person: kan ibland annat ta rollen som utförare respektive beställare. En utförare respektive beställare är alltid en viss person. 1 532. Problem: okänd underliggande orsak till en eller fler incidenter. 1 837. Språk: det vi använder när vi talar och skriver.

Landstingets språkavdelning har även ägnat möda åt att skapa samförstånd kring begreppet telefonnummer (Position 1 946: ”sifferföljd som man slår för att komma i förbindelse med viss abonnents telefon”)

Stockholms läns landsting har massor av aktiebolag och därmed massor av verkställande direktörer. Det finns mängder av divisioner och därmed divisionschefer. Det finns en koncernledning och förstås en koncernchef.

Birgitta Rydberg – representant för den totala begåvningskollapsen i SLL

Ovanför alla dessa i molnen med dålig sikt till verkligheten svävar massor av välavlönade heltidspolitiker, landstingsråd och ordförandepersoner.

Håll dig nu för pannan för detta är inget skämt hämtat ur Blandaren eller ur en Hasse & Tage revy. LÄS Maciej Zarembas artikel genom att klicka här.

Text: Lars-Kristian Bergh

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Anders E. tycker:

  Såg att förre s-bossen Göran Persson anser att landstingen borde skrotas. Det drev de gammla moderaterna. Plantan Wennerholm är väl en hybridmoderat? Värre slösare har vi väl adrig sett.Landstingen är bara stor svulst som bara är till för att mediokra politiker ska ha en rundlig försörjning. Lägg ner.

 2. Birger S. tycker:

  Lirare? Du menar Christer G Wennerholm? Moderaten som slösar miljarder på spårvägar som ingen behöver. Den mannen verkar totalt stollig. Birgitta Rydberg, ett annat stolpskott, har tagit livet av en massa narkomaner genom att vägra sprututbyte i tio år. Jag tycker mer synd om narkomanernas anhöriga, barn, syskon och föräldrar, än om narkomanerna. Vad säger man om denna obegåvade prestigeladdade folkpartikvinna? Bergh skriver representant för begåvningskollaps. Den som är obegåvad har väl inget som kan kollapsa. Det är sorgligt för oss som vill slippa såssar vid makten att leva med denna allians som är så bedrövligt dålig.

  • Anders Bergstedt tycker:

   Wennerholm har uppenbarligen tvingat Lidingö att satsa på spårväg för att få koppla ihop sig med Spårväg City. Det innebär miljardsatsning på ny bro och upprustning. Priset är också att 8 av 10 skall ställa bilen vid arbetsresor trots att jättetrafikleden från Värtan är klar år 2015. Under byggtiden kommer busstrafiken att förtätas och få egen fil över Lidingöbron.Det är billigt och blir en klar förbättring som innebär att då bygget är klart är intresset för Lidingöbanan för dåligt. Med andra ord gigantisk felsatsning !

 3. Bra kommentar från Facebook:

  ”Anders: Säljer ut en vårdcentral för 700.000 som nya ägarna säljer vidare för 10 milj. Hävdar att t-banan är färdigbyggd. Felsatsar på en spårväg (Spårväg City) som inte har några vettiga bytesmöjligheter och har kostat ofantligt mycket pengar. Chockhöjer SL-kortet med 100 kr över en natt och hänvisar kostnaden till tre chipspåsar i månaden. Vilka lirare….”

 4. Ja, herregud! Cancersvulst som växer fritt. Idioti! Finns inga ord. Har delat inlägget på facebook. Bara så du vet. Ska lägga på twitter också.