Wallander hade löst poliskrisen

poliser o bil beskuren för BB104 kommittéer! Wallander lade ner samtliga på en gång. Polisen är i upplösning. Kaos råder. Inbrott utreds inte. Ingen spårsäkring görs. Tilltron rasar. Rikspolischefen har tappat både grepp och förtroende.

Polismyndigheten är en konkursmässig organisation. Handelsbanken var konkursmässig år 1970. Då blev Jan Wallander VD och vände snabbt banken till framgång.

En av hans första åtgärder var att starta krig mot centralstyrning och byråkrati. Samtliga bankens 104 kommittéer avskaffades i ett enda hugg.

Decentralisering

I en utförlig intervju år 2011 berättade Wallander att datoriseringen inbjuder till centralstyrning eftersom janwallander1maskinerna gör att allt och alla in i minsta detalj kan kontrolleras. Därför måste decentraliseringen beslutas och genomföras med kraft från början, för sedan är det för sent. Ingen chef vill lämna ifrån sig makt, menade Jan Wallander.

Regeringen måste ingripa

Eftersom Wallanders strategi fungerade och Handelsbanken med sin decentraliserade organisation blev landets i särklass mest effektivaste (och lönsammaste) bank, så finns det anledning att lyssna på Wallanders maningar.

Att lyssna på Dan Eliasson är meningslöst. Hans prat saknar förankring i verkligheten.

Eliasson tillsattes som VD för Försäkringskassan av alliansregeringen. Inte för att han är socialdemokrat utan för att han är en pålitlig tjänsteman och duktig på att leda en stor administration.

Men att leda polisen är något helt annat.

Dan Eliasson verkar  inkompetent som rikspolischef.

Hela polisutredningen var ju ett skämt. En person utredde och riksdagen litade på vad en enda person påstod och föreslog. Precis som Stiftelsen Tryggare Sverige hävdade, borde en parlamentarisk utredning ha tillsatts.

Sämre och sämre

Försäkringsbolagen börjar sluta med att kräva polisanmälningar för att handlägga skadeanmälningar Polispistoleftersom det blir slöseri med kundernas tid. Polisens brottsuppklarning sjunker trots fler poliser. Men brottslingarna blir också fler och fler och oproportionerligt många av dem är oönskad import.

Det brinner i knutarna och regeringen måste ingripa och fatta beslut om ändringar i polisens organisation.

Tro på vad Jan Wallander säger: – ingen chef kommer frivilligt lämna ifrån sig makt!

Text: Lars-Kristian Bergh

Fotnot

Jan Wallander avled i stillhet den 5 september 96 år gammal.

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Irene Eriksson tycker:

  Var det 4 miljarder kronor? eller var det 5,5 miljarder kronor rakt i sjön och fem förlorade år på rikspolisstyrelsens satsning på datasystemet PUST. Inkompetensen på hög nivå inom polisen är förskräcklig, förfärande. Har någon fått stå till svars? Det har jag inte märkt. Bengt Svenson fick silkessnöret men sedan då? Ingenting. Radioutrustningen är undermålig och är trasig stup i ett. Även lagade apparater är lika felaktiga när de hämtas ut. Rakel har aldrig varit riktigt bra trots att dåvarande CRPS Björn Eriksson (fjanten som nu är ordförande i RF) åkte jorden runt på semester under sken av att studera radiosystem. Rensa ut 50-100 småpåvar i Okloka huset. Det kan bli en bra grund.

 2. Intendent tycker:

  Politikerna följer som en svans vad partiledningen gör. Om jag minns rätt så bromsade asken och M i det längsta. Och mummelgubben GW P skrev i Expressen att han inte trodde på centralorganisationen. Tillsätt NU en parlamentarisk grupp för att med expertis snabbutreda hur polisorganisationen ska förändras.

 3. Ola Korsfeldt tycker:

  Utmärkt jämförelse med handelsbanken och lösningen på dess lönsamhetsproblem 1970.
  Hösten 2014 skrev jag ett antal debattinsändare, b la i Eskilstuna-Kuriren och Dagens Nyheter, i vilka jag framlade farhågorna med den nya polisorganisationen, däribland centraliseringen. Det har visat sig nu att mina farhågor har blivit verklighet, vilket många poliser såväl i tjänst som pensionerade kan intyga, t ex
  Börje RP Carlsson utanför Eskilstuna. Det är dessutom ytterst märkligt att riksdagmän och statsråd från landsorten inte ifrågasatte den nya polisorganisationen innan den sjösattes utan köpte okritiskt hela konceptet. Tyvärr är det nog slöhet, okunnighet och en övertro på marknadsliberala lösningar som spökar.
  Dessutom borde statsråd såsom Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask, medlemmarna i Justitie-utskottet samt
  tjänstemännen som fick i uppdrag att utarbeta den nya organisationen, t ex Tomas Rolén, ställas till svars.
  De har utgått från storstäderna och teoretiska modeller. vilket har visat sig vara förödande.
  Den nya polisorganisationen ska decentraliseras och anpassas till verkligheten.

  • ”Marknadsliberalt” ? vad är det för trams? Resten av din beskrivning skriver jag under på. Nä, snarare är det nog en övertro på centralstyrning. De tidigare 21 polisdistrikten led ju av att dåvarande rikspolisstyrelsen var mer eller mindre inkompetent. RPS klarade inte mycket av sin roll. Lade 5,5 miljarder på utveckling av datasystem som kapsejsade redan på Polhemsgatan för att ta ett exempel. Undermåliga upphandlingar som stank korruption (pågår ännu). IT-systemen är 20 år efter sin tid. Avrapporteringar på station är ju bara det pinsamt föråldrat tänk. Laptopparna som köptes in för att rapportering skulle ske från bilen fungerade inte på grund av överbelastning i stenålderssystemet. Inte ens detta kunde man räknat ut i förväg.

   Någon döpte rikspolisstyrelsen till ”Kloka huset”, kan ha varit Bergh redan på den tiden har var på ATL för giftig som fan var han redan då, och det är talande att nästan hela poliskåren snabbt anammade det ironiska ”Kloka huset”.

   Ta fram en hårdför städpatrull och sätt igång saneringen i Kloka huset. Börja högst upp.

   • Bengt Svenson är en hygglig och hederlig karl. Men på tok för snäll på posten som C RPS.