Muthuset

Det så kallade ”dumhuset” på Kungsholmen, alltså Landstingshuset, bör byta namn till Muthuset. För vem tror att upphandlarna i Stockholms läns landsting är så till den grad inkompetenta att de gör inköpsavtal för strumpor som kostar 6000 kronor – per par. Inte per tusen par.

landstingshuset-sthlm-600Nu menar jag inte alla tjänstemän och beslutsfattare är kriminella och tar emot mutor. Men jag har välgrundad anledning tro att ganska många är mutade.

Mutkulturen sitter i väggarna både på landstingets helägda bolag Locum som i landstingets olika byggnader. Så har det varit i decennier och även politiker har smutsiga fingrar.

Koncernchef

Stockholms läns landsting är ju en så kallad landstingskommun. Kommunal verksamhet, med andra ord. Vad ska man med en koncernchef till? Jo, om man bolagiserar och skaffar ett 50-tal dotterbolag så får ju lika tjänstemän befattningar som de olika bolagens verkställande direktörer.

 VD-löner med andra ord. Högst upp en Stor-VD med titeln koncernchef och lön som koncernchefer i stora privata bolag. Politikerna får sitta i alla bolagens styrelser och får för det arvode. Här finns kulor att tjäna och flera hundra små obetydliga B-politiker får en styrelseplats och arvode.

Nya Karolinska sjukhuset

elmsater-sward

Catharina Elmsäter-Swärd

Slutnotan blir mer 40 miljarder skattekronor. Den som upphandlar en alldeles uppenbart onödigt dyr lösning med bara en anbudsgivare är antingen mutad eller en komplett idiot. Möjligen, förstås, kan det röra sig om en mutad dumskalle.

Ingen tycks ha frågat sig ifall Skanska har betalat övriga stora byggbolag för att de inte skulle lägga ett anbud. Sådana uppgörelser är inte alls unika, berättar en initierad direktör i branschen.

Åklagare väcker onödiga åtal

Fyrtio miljarder kronor i en enda konstig affär. Ingen har väl undgått redovisningen i medierna om att landstinget medvetet gått in i en usel affär. EBM, Ekobrotts-myndigheten, sover tydligen väldigt djupt. Hallå, dags att vakna.

 

Text och foto (landstingshuset): Lars-Kristian Bergh

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
 1. Byggare tycker:

  Att lämna anbud på ett jättebygge som NKS kostar miljoner. Naturligt att byggbolagen pratar med varandra och kommer överens om vem som ska räkna och ta hem ordern. Måhända olagligt, men så här är verkligheten. Att de som avstår får en liten slant är väl inget konstigt.

 2. JAPP! Rätt att prata raka rör som bloggaren utlovar. Inget daltande rätt på bara!

 3. Lars-Kristian Bergh tycker:

  Instämmer, det är inget trevligt språkbruk att kalla någon idiot. Men den som fattar ett idiotiskt beslut är just i det beslutet en ”idiot”. Anser jag. Dåvarande landstingsrådet Elmsäter-Swärd hade en betydande roll, rent av drivande roll, i beslutet att finansiera nya Karolinska med en solklart uppenbart dyrare lösning än nödvändigt. Dåvarande finansministern Anders Borg sägs ha försökt tala Elmsäter-Swärd tillrätta.

  De ansvariga för beslutet är därför i vanligt folks uppfattning och språkbruk just ”idioter”. Jag har ingen ambition att linda in omdömet i något slags PK-filt.

 4. Riksdagskollega tycker:

  Vi som känner Catharina Elmsäter-Swärd vet att hon inte är en idiot. Det lågt att använda den sortens utryck om andra människor.

 5. Politiker tycks ofta vara helt skamlöst slarviga med andra pengar. Ansvarsfrågan borde skärpas och EBM borde absolut titta på detta.