Stoppa skurkbolaget APCOA/Europark!

Bedrägeri. Tid att stoppa skurkbolaget APCOA som medvetet bedrar och lurar bilister genom att inte följa Parkeringslagen.

Europark Scandinavia A/S skojar sig till feta vinster genom sitt dotterbolag APCOA. Det går till så att de registrerar bilar som inte betalat eller stått över parkeringstiden men de lappar inte bilarna. Istället skickar de en betalningspåminnelse och har då lagt på en påminnelseavgift på 60 kronor.

Det är svårt att bli trodd eftersom många som p-lappas hittar på en massa kreativa förklaringar för att slippa betala. Men ovanstående bedrägeri är hundraprocentigt fastställt. Men hur många förvånade bilägare tror att det är satt i system att luras? De flesta kanske tror att de missat lappen och att denna blåst av när de kört.

Parkeringslagen

Lagen är klar och lättolkad. Avgiftslappen ska sättas på bilen eller lämnas till föraren. Försöker föraren undkomma lappen genom att vägra ta emot den och köra därifrån ska detta noteras på lappen och i detta undantagsfall får bolaget skicka kravet.

Att strunta i lappningen betyder att parkeringslagens krav inte uppfyllts. Därmed borde inte grund för betalningskrav anses vara uppfyllt. Tusentals bilägare har i god tro betalat skojarbolaget Europark/APCOA. När tar SR:s program Plånboken upp detta Klarna-liknande skojeri?

SVT:s Uppdrag granskning, eller UG som de numera kallar sig, borde väl inte vara för kräsna för att syna affärsmetoderna i ett bolag som omsätter över en halv miljard kronor?

Även en polisanmälan kanske är på sin plats? Men på den punkten resignerar nog de flesta.

Tingsrätten

Ett mål är på väg till tingsrätten i Stockholm. Här finns det vittnen till hela händelseförloppet och bilägaren har klargjort detta till skurkbolaget och vägrat betala. Men Europarks/APCOAS ledning betalade in 900 i avgift till tingsrätten och stämde bilägaren. Skulle bilägaren få kalla fötter inför domstolsförhandlingen måste hen betala det ursprungliga kravet plus 900.

Skulle domstolen döma till skurkbolagets fördel blir bilägaren också skyldig betala både de 900 och övriga kostnader på 750 plus 60 kronor. Inte konstigt då att bilägare utan klara bevis drar sig för risken betala efter en dom. Det blir ju billigare att betala skurkarna bakom APCOA/Europark direkt.

Dra ut skurkarna i offentlighetens ljus. Det är oacceptabelt att tjäna pengar med hjälp av metoder som är utan lagligt stöd.

Text och foto: Lars-Kristian Bergh

 

 

Kommentarer


I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
  1. blickovernejden tycker:

    Uppenbart är att ”konsumentens” skydd behöver stärkas i dagens Sverige..

  2. Per Jensen tycker:

    Skurkfirman sätter nu upp nya p-automater där du knappar in registreringsnumret och betalar med kort för en viss tid. Finns bara 1 timmes och halvtimmesval. Skitstövlarna har förstås räknat ut att kunden då måste överbetala. Är det danska skiterövar som äger firman?