Polisen behöver bättre vapen

Så har det hänt igen. En galet brutal polisammunition har invilidaliserat en i detta fall 17-åring vid ett ingripande i Örebro. Stackars svensk polis som tvingas använda självförsvarspistolen till det mesta vid ingripanden. Pistolen är ofta helt olämplig. Det leder också till helt onödiga dödsskjutningar.

Det var år 2003 som rikspolisstyrelsen bestämde sig för att tvinga landets poliser använda en effektivt dödande ammunition. Kulorna heter Gold dot och öppnar upp sig till en 28 mm stor propeller vid träff och roterar ca 200 varv i sekunden.

Poliskulorna blir vassa propellrar vid träff

Den som överlever en träff får livslånga skador då ”propellern” sliter sönder inte bara vävnad utan även nervbanor. En central träff i bålen innebär säker död och nästan lika säker död blir följden av ett skott i magen med till slamsor söndertrasade tarmar.

Polisen borde utrustas med vapen för ingripanden där våldsmän snabbt och effektivt kan stoppas utan dödlig utgång. Sådana vapen används av polisen i en rad andra länder. Nu byttes istället ammunitionen så att svensk polis använder världens mest brutala kula, allt för att den lilla pistolen ska vara ett universalvapen hur olämpligt det än är i de allra flesta situationer av ingripande.

En kort tid efter införandet sköt polis en 17-årig biltjuv i låret. En läkare med erfarenhet av krigsskadeoffer sa sig ”aldrig tidigare sett så våldsam sårskada efter handeldvapen”. Inte så konstigt, då poliskulornas konstruktion är enligt Haag-konventionen totalt förbjuden för användning i krig. Just på grund av dess brutalitet.

Ynglingen i Göteborg överlevde. Det gjorde däremot inte schlagerstjärnan Thoomas G:sons lillebror. Den stillsamme och skötsamme Mikael Gustafsson sköts till döds av poliskulor på en vårdcentral i Falkenberg i juni 2006.

Och vem har glömt dödsskjutningen vid grinden i Lindesberg? Eller nyligen i Esklilstuna?

Rikspolisstyrelsen valde macho-tänk

Den ytterst grundliga tyska polisledningen dömde ut det svenska kulvalet dels på grund av sin ”brutalitet” och dels på grund av tekniska brister. Men rikspolisstyrelsen försvarade sin macho-kula.

Tyska polisens tjänsteammunition överlägsen

Den moderna tyska kulan Action 4 är minst lika effektiv som Gold dot plus att den är bättre på att stoppa fordon. Men den är betydligt sämre på att döda. Rikspolisstyrelsen påstod att den tyska poliskulan inte uppfyllde kraven. Det var lögn, RPS hade bara provat en prototyp.

Polisens etiska råd med förre Justitiekanslern Hans Regner som ordförande har enhälligt tagit avstånd från polisens jaktammunition och rekommenderat den som den danska (och bl a tyska) polisen använder.

Men hitintills har det inte hjälpt. Rikspolischef Bengt Svensson borde visa ansvar för allmänheten och omsorg om de enskilda poliserna som i trängda situationer inte har något annat att ta till än sin pistol.

Prestigetuppar bestämmer

Att träffa en person i benet som rör sig med en pistol är ytterst svårt och till och med Ragnar Skanåker skulle bomma med de flesta kulorna på 10 meters avstånd. Hur kan man då begära att poliser under stress ska träffa i benen?

FBI:s agenter har en betydligt mera omfattande skytteträning än svenska poliser. Flera studier visar att tre skott av fyra mot en flyende på 15 meters avstånd bommar, trots att de siktar mot bålen som har största träffytan.

Tyska polisens ammunition tillverkas i Tyskland. Fabriken kan lätt besökas för provskjutningar och upphandling utan besvärande jetlag till skillnad från fabriken i soliga Florida som gör Gold dot.

Dags skippa prestigen? För vem tror att den petiga tyska polisens ledning är mindre kompetent än rikspolisstyrelsen?

Ej dödande stoppvapen finns

Elpistoler är inte bra, de är både livsfarliga och obrukbara i vissa situationer. Och elpistol hade inte stoppat knivmannen i Trelleborg. Men det finns en rad andra lämpliga vapen som hade gjort det. Utan att döda.

Är brittisk polis inkompetent? Sedan 20 år använder de ett automatvapen som skjuter 5 centimeter stora, hårda gummikulor.

Gummikulorna fungerar som ett oerhört kraftigt batongslag och stoppar lätt en angripare, utan att döda som är nästan säker konsekvens, när tjänstepistolen med expanderande jaktammunition används.
Polismannen kan skjuta de bolliknande, men mycket tyngre, gummikulorna på upp till 20 meters avstånd med god effekt.

Polisen i Los Angeles skjuter och stoppar utan att döda årligen cirka 100 personer med s k ”Bean bags”. En påse med tio stora blykulor skjuts med slätborrade gevär mot bålen och kraften är stor och blånaden på den påskjutnes kropp betydande. Men personen överlever utan bestående skador.

De två nämnda vapnen är bara exempel på vad som finns och deras effektivitet är väl dokumenterad. När våldsamma och ibland farliga personer stoppas av dessa icke-dödliga vapen slipper vi att en enskild polis drabbas av ett oundvikligt trauma och måste tas ur tjänst en tid och ofta måste gå i terapi.

Tragedin för anhöriga till den dödsskjutne besparas vi också vilket borde viktas som en betydande fördel.

Enda nackdelen med ”Bean bags” och andra stoppvapen som inte dödar är att de saknar ”machostämpel”.

Att välja kulor som är totalförbjudna i krig är lika omdömeslöst som hänsynslöst. Hänsynslöst både mot egen personal som mot allmänheten.

Rikspolisstyrelsens prestige sätter enskilda poliser i klistret. Och värre, den bidrar till tragedier för barn, syskon, föräldrar och andra närstående till dem som skjuts ihjäl. Fullständigt i onödan, i nästan samtliga fall.

4 Kommentarer

 1. Klang

  Polisen behöver en räfst för att sopa ut alla sopor till kriminella poliser som är brutala som nu senaste dödandet av Johan Liljekvist i Göteborg. Först efter 7 månader förhör man dem som dödade honom. Poliser har en särskilt fil för att undgå straff även när de bryter mot sina egna regler och har ihjäl den de griper.

  Det händer något i kårandan när vanligt hyggligt folk blir poliser och sedan förråas till cynism och brottslighet i jobbet. Lärs de upp av äldre redan förstörda poliser?

 2. Christer

  rikspolisstyrelsen är ju mycket en parkeringplats (långtids) för omplacerade polismästare som blev över när den nuvarande länsorganisationen togs för 12-13 år sedan. Klart de måste syssselsättas med något annars kanske de blir lessna. Unna dessa överblivna lite sol o värme i Florida…Behåll golddot kulan som har sin fabrik i Fort Lauderdale. Kalifornien är ju också trevligt när det är vinter här så skicka en 20-30 överblivna till kollegerna i LA och studera deras beväpning några veckor. Under tiden kan mycket hända i Kloka huset när bromsklossarna solar sig i USA.

 3. Kling

  Det är ingen tvekan om att det behövs något mellan batongen och pistolen. Det är en massa veloursnack i Kloka huset (RPS) om vapen och det är väl en kulturfråga som skapats av sosseministrar. Värst var den där kärringen Freivalds hon fick ju spader bara ordet vapen nämndes. Helst ville hon väl att poliserna skulla prata omkull buset. Sen kom kärringen Bodström iklädd velourkostym.

  Fram med adekvata vapen ge oss en uppsättning verktyg och gärna samma arsenal som LAPD har. De har hagelsprutor i varenda bil och ammu som tårgasskott, slugs, bönpåsar, hagel you name it.

  LAPD skjuter runt 120 skott bönpåsar om året och något år stryker en buse med som kanske har hjärtfel och om bönpåsen träffar hjärttrakten kan det gå illa. Men lite svinn är väl ok. Bättre det än att larva sig med Gold Dot och en liten Sig226.

 4. Micke

  Polisen är inte att lita på dom kan bära sig åt hur faen som helst och går alltid fria. Dom verkar förråade och skjutglada och det är illa nog att de kan härja med förbjuden ammunition i pistoler och sina k-pistar. Ska dom utrustas med pumphagelgevär som LADP använder för beanbags så kommer nog svenska snuten att ladda med vanliga hagelpatroner eller slugs och skjuta hejvilt med dom.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar