Justitieministern fumlar med pistolen

Kan man tänka sig att Beatrice Ask, moderat justitieminister, gör något resolut åt vapeninsmugglingen? Att vem som helst med vapenhandlartillstånd kan köra in lastbilslass med vapen från annat EU-land helt utan uppmärksamhet är inget nytt. Det har polis och regeringen känt till sedan år 1995. Nu först vill justitieministern att det minsann ska bli straffbart att göra så utan att berätta det för tullen. Läs mer om Beatrice Asks ”kraftfulla” initiativ genom att klicka här.

9 mm halvautomatisk pistol Beretta 92 F Foto: Lars-Kristian Bergh

 Du kan packa en stor trälåda full med kulsprutepistoler i ett EU-land och skicka den med ett transportföretag till någon i Sverige utan att någon enda tullare eller annan myndighet har en aning om saken. I flera artiklar har jag redan för många år sedan berättat om hur enkelt stora lass med vapen kan köras in via Öresundsbron.

Den som har tillstånd att handla med vapen kan köpa vapen rakt över disk eller direkt från en fabrik i vilket av de 27 EU-länderna som helst utan ett enda utförseltillstånd eller införseltillstånd för Sverige. Enligt regelverket ska den som kommer med vapenlasten stanna vid första tullstationen och där lämna en lista på vilka vapen som förs in i landet.

Detta gör alla seriösa vapenhandlare. De oseriösa kan också stanna och lämna en lista. Den listan kanske upptar hälften av det verkliga antalet vapen som finns i lasten. Men den oseriöse kan också välja att passera Lernacken på svenska sidan Öresundsbron när tullstationen är obemannad. Helt lagligt kör då den oseriöse vidare och ska för att följa reglerna stanna vid första tullstation därefter som är öppen. Men om denne inte gör det, så är det inget brott.

Handlingskraftig justitieminister(M)

Men nu jädrar anamma kommer det krafttag från justitieministern; Det ska bli straffbart. Guuud vad vi blir imponerade!

Hederliga idrottsskyttar och jägare har i decennier varit måltavlor för polis och politiker. Läs mera genom att klicka här.

Vapenamnesti har införts två gånger, år 1993 och 2007. Klicka här om du vill läsa om vapenamnesti.
 

 

 

7 Kommentarer

 1. P.Olis

  Har Berg ett illegalt insmugglat vapen själv på bilden? Jag har fölrstorat bilden och serienumret är C4 och det stämmer inte med Beretta-fabrikens serienummer. Hur kan du Bergh förklara det? Är det ett insmugglat vapen som du har fotograferat? Hur gick det till? Är det ett beslagtaget vapen som du plåtat på SKL så köper jag det. Förklara dig tack..

  • Redaktionen

   Pistolens ägare har giltigt tillstånd för den, d v s vapenlicens. Serienumret är avlägsnat i ett bildbehandlingsprogram. Tack för din uppmärksamhet.

 2. Colt

  Det är tyvärr som vanligt, politikerna riktar sig mot de hederliga. Jan-Ola Gustafsson har bra åsikter utom att han slirar in på partipolitik. Jag anser att det är samma skrot oavsett om det är sosse-kommunister-miljömuppar eller alliansen som styr. Beatrice Ask är ett svagt nummer hur trevlig och sympatisk hon än verkar.

 3. Pelle

  Vad nytt på fronten? Samma dötugg från politiker och samma slagpåse nämligen hederligt folk som har skytte som hobby. En överbliven polismästare med hål i huvudet fick jävlas fritt med en massa idiotiskt regeltrams i 10-15 år samtidigt som det skeppades in massor av vapen till undre världen utan att politiker eller polis gjorde ett smack åt saken.
  Lars-Kristian kan skaffa sparkdräkt istället för att lägga ned krut på att skriva artiklar för ingen ändring sker ändå. Har någon sett en enda tidning fråga Ragnar Skanåker om hans åsikter? Nä men en massa odugliga kulturpersonligheter med favvon Göran Greider (sosse) får alltid utrymme för sina flummiga analyser.

 4. Kenny

  Tycker vi spränger bort den där bron, den har bara gett mer elände

  • Teddybear

   Korkat Kenny. Den typen av oseriösa kommentarer borde tvättas bort av bloggare Bergh. Jag gör en anmälan om din kommentar så får vi se om det händer något. Buset ska bort – inte bron., Ge tullen rersurser o en lag som ger dem rätt att använda metalldetektorer på varenda bil som passerar istället plus håll tullpassagen öppen 24/7 dygnet runt alla dagar alltså.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar