Björklund och Lööf -regeringens dumstrutar

Folkpartiets Jan Björklund väljer okunnighetens och dumhetens väg när han ger efter för behovet att synas i medierna med krav på sänkta ungdomslöner. Dumstrut på för både honom och Annie Lööf(c).

Regeringens dumstrutar

Varken Jan Björklund eller Annie Lööf  har varit företagare eller företagsledare. Ändå uttalar de krav på sänkta ungdomslöner som en väg att minska arbetslösheten för ungdomar. Ingen forskning finns som tyder på att det skulle ha någon effekt på arbetslösheten med sänkta löner för ungdomar.

Däremot finns det beprövad erfarenhet som antyder motsatsen. Alliansregeringen sänkte under förra mandatperioden löneskatten för dem som är 25 år eller yngre. Någon effekt på arbetslösheten har inte märkts.

Avtal

Lönerna fastställs för kollektiven genom förhandlingar mellan arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna. Så är det i alla demokratier. Och självklart tror inte jag att dumstrutarna vill slopa demokratin. Så varför gör de båda partiledarna impopulära utspel som inte ens regeringen är eniga om?

Moderaternas ordförande Fredrik Reinfeldt säger något som låter klokt: ”Kopplingen mellan sänkta löner och minskad ungdomsarbetslöshet är tveksam. Vi ska höja lönerna och inte sänka dem”.

Han menar, får man väl anta, att regeringen ska höja lönerna genom att det blir mera kontant efter skatt.

Byråkrati

Min egen erfarenhet är att marginella kostnadsförändringar på lönerna inte gör att man anställer flera. Mycket mera besvärande för småföretagen är de osynliga kostnaderna för en omfattande byråkrati som regeringen ålägger småföretagen. Glöm då inte att det är små och medelstora företag som har mer än 80 procent av alla anställda.

Snårskogen av regler lovade den förra näringsministern Maud Olofsson(c) röja rejält i. Iställer ökade antalet regler. Den totalt oerfarna centerledaren har ju en juristexamen så hon borde använda sin bokliga bildning till att förenkla i regeldjungeln. Istället för alla sina förnumstiga och ibland helt korkade uttalanden. Hennes brist på ödmjukhet inför erfarenhet är provocerande för många, inte bara för mig.

Läs mera genom att klicka här.
Text: Lars-Kristian Bergh

3 Kommentarer

  1. Persson

    Haha, ja dumstrutar kan de gott kallas. Helt tossiga tankar från Jan Björklund och Annie Lööf. påskyra?

  2. Berra

    Sickan kan få en strut också…Skatteverket är inte inkompetenta för att de följer de regler som dumstrutarna beslutar om tillsammans med de övriga ministrarna.

  3. Sickan

    Byråkrati á la inkompetenta skatteverket med regler om ditten och datten är Sverige i ett nötskal. Mera regler, med mer problematik för alla småföretagare är det enda som åstadkommits.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar