Mjölkbönder får slava när Arla växer

Den danskkontrollerade multijätten Arla beter sig som vilken multinationell vinstdrivande koncern som helst. Möjligen ljuger de mera och fräckare än multisar som Unilever eller Kellogs.

I Arla är det tjänstemännen som styr. Och för dem är det internationell expansion som gäller. Expansion kostar stora pengar så tjänstemännens mål blir så lågt mjölkpris som möjligt till bonden.

Informationschefen Inger Myresten på den svenska delen av Arla påstod friskt i Expressen den 12 oktober förra året att Arla ägs av bönder i sex länder. Men medlemmarna i en förening äger inget alls av föreningens tillgångar. Alla föreningens tillgångar kallas därför ”herrelöst kapital”. Det enda medlemmarna äger är deras eget enskilda kapital, som regel endast medlemsinsatsen. Det vore enbart löjligt att tro att Arla inte väl känner till att ekonomiska föreningar inte har några ägare.

Bönderna svindlades

I slutet på 1990-talet duperades Arlas medlemmar i Sverige med samma sockerljuva lögn att de var ”ägare” respektive ”delägare” i Arla ekonomisk förening.  Syftet var att få medlemmarna att avstå från avkastningskrav och högre pris för mjölken de levererade. Bönderna lurades tro att det de avstod skulle bli en värdeökning som skulle komma dem till del senare, de trodde sig ju vara ”delägare”.

Med fagra skönmålningar förmådde Arla-direktörerna sina medlemmar och en svag styrelse att gå med på att den svenska föreningens tillgångar skulle överlåtas till en dansk förening – med dansk röstmajoritet.

Så skedde. I den nya föreningen stoppades även ett danskt företag in, MD Foods hette det. Det företaget var värt 3,3 miljarder mindre än Arla. Trots det fick de svenska bönderna inte ett öre i ersättning för värdeskillnaden. Men deras svenska direktörer berikades av danskarna. Den nya danskkontrollerade föreningen bytte namn till Arla Foods. Finurligt.

Svenska Arla har formellt sett inte monopol på marknaden eftersom det finns några mindre mejeriföretag som inte är Arla-kontrollerade. Men Arla dominerar starkt både i butiksledet och i branschen.

Arla missleder också när de påstår att deras inköpspris för mjölken har en direkt koppling till det internationella mjölkpriset. Den kopplingen finns bara om Arla vill ha det så. Arla kan koppla sitt inköpspris till vilket index som helst eller välja att inte ha någon koppling alls. Med sin påstådda koppling slipper de besvärande kritik från bönder och politiker.

En svag indirekt koppling kan möjligen med hård vinkling hävdas eftersom importost är baserad på mjölk. Men det är att hårdra så att kvällspressen skulle blekna.

Sanning är en väl underbyggd vetenskap och den visar att ju lägre förädlingsvärde ju lägre koppling finns det för priset på andra marknader. Om mjölken kostar en krona mer i en svensk butik än i en t ex tysk butik så kommer det inga långtradare eller tankbåtar hit med tysk mjölk. Fraktkostnaden för jättelika volymer mjölk med dess ytterst låga förädlingsvärde blir så hög att utrymme finns för betydande prishöjningar på mjölken innan risk för konkurrens av utländsk mjölk uppstår.

Vilseledningskompani

Arla har ett stort batteri informatörer och lobbyister som vid kritik snabbt och effektivt avleder uppmärksamheten med en massa snack om import av hårdost och dylika stickspår. Arla tjatar sitt påstående om att deras marknadsandel bara är 45 procent.  Visst, i genomsnitt räknat totalt för alla produkter. Men den är runt 75 procent på mjölken. Och det ju mjölkpriset det gäller!

Sammanfattningsvis: Det s k herrelösa kapitalet (så benämns det ägarlösa kapitalet i företagsformen ”ekonomisk förening”) i Arla styrs av de danska direktörerna och deras intresse är expansion. Alla vet att sådan är kapitalkrävande. Mera betalt till bönderna minskar Arlas billiga kapital för expansion och är således ett rakt motstridigt intresse till att betala mera till bonden för mjölken.

Hög tid alltså att sluta gulla med Arla och inse att de svenska mjölkbönderna har inget som helst verkligt inflytande i den ekonomiska förening som formellt äger Arlas alla tillgångar, kassa, fabriker, bolag varumärke, rubbet. Röstmajoriteten är som sagt dansk.

Mera läsning: Busen Arla vill ha monopol gå till

https://www.bergsblogg.se/2011/11/08/busen-arla-vill-ha-monopol/

Mera läsning: Arla-svindleriet värre än Trustor gå till:

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/18/arla-svindleriet-v-rre-n-trustor

Text: Helena Palén Olofsson

Helena Palén Olofsson driver med sin familj en av Hälsinglands största och modernaste mjölkgårdar. Tidigare redaktör och publicist i pappersmedia. Driver nu bloggen Helena Palena  http://parnassen.wordpress.com/

 

 

 

10 Kommentarer

 1. Sören

  På Helena Palenas blogg http://parnassen.wordpress.com/2013/02/05/arla-svindlar-bonderna-herrelost-kapital/ har ytterligare en komplett idiot försvarat MD Foods gratis övertag av Arla. Så skriver JH som borde kalla sig IQ 65 istället:

  ”Jag har levt inom mjölkproduktionen en stor del av mitt liv, min pappa är en av dem som du anse vara lurad och detta gör detta inlägg är verkligen ett av de mest dumma och oinsatta inläggen jag läst på länge… Angående sammanslagningen med danska MD, så kommer jag ihåg hur det var, att bönderna via sina representanter fick vara med och avgöra om de ville gå med i MD eller ej. Minns att bönderna i min pappas distrikt hade flera möten ang. detta och till sist bestämde sig för en sammanslagning. Ett av de bättre beslut som har skett inom mejerinäringen skulle jag vilja påstå och en anledning till den stabila utveckling som skett… Skulle inte detta sammangående skett skulle Arlas mjölkbönder mycket väl hamnat i samma knipa som Milko, Skånemejerier et c. All vinst Arla Foods har gjort har dels gått tillbaka till bönderna(ägarna) i form av en efterlikvid varje år och dels till fortsatt expansion och utveckling för att säkra ett så bra mjölkpris som möjligt även i framtiden. Denna fördelningen har också godkänns av en marjoritet av mjölkbönderna via varje distrikts representant i beslutfattandet. Det finns tusen saker till att berätta som visar hur oinsatt du är i detta ämne, men jag nöjer mig med denna kommentar nu…”

  IQ65:an ovan kallar det nu sammanslagnming. När det begavs sig trummades mantrat ”fusion” in i hjärnbarken på mjölkbönderna. Men det blev sammanslagning men inte på 50-50 bas utan 60-40 bas där kontrollen gavs till danskarna över ett företag värt 3,3 miljarder mera än det skruttiga MD Foods. Utan ett öre i ersättning. Helena sätter huvudet på spiken i sina debattartiklar. Heder åt henne.

  Även Bergh ska ha heder för sina raka artiklar och för att han vågar kalla Arla för en buse. Och Lindstedt i Veckans Affärer. Minns ni hur busen gick fram i Grådö? I strid med konkurrensverkets åläggande tömde man mejeriet på alla maksiner och utrustning så det bara var ett tomt skal. Men så slog finansmannen Dan Bäverstam larm och konkurrensverket tvingade Arla att köra tillbaks all utrustning till Grådö eftersom det var villkorat att Grådömejeriet skulle säljas komplett för att Arla skulle få överta det nedkörda Milko. Busen Arla tänkte helt fräckt lämna ett tom skal. Nu blev det KF som drog igång Grådö mejeri och vi som vågade teckna avtal med KF får nu 50 öre mera per kilo än Arla betalar i fem år.

  Med sådana bönder som JH med hål i huvudet kör Arla med bönderna precis hur som helst. Snacka om bondfångeri!

 2. Helena Palena

  Jan: Tack för suverän kommentar. Det är verkligen synd att bönderna är så vilseförda och lättlurade. Det heter fötroendevald. I förtroende! Men vad göt dom? Smörjer uppåt och sparkar neråt. Sorgligt.

 3. Jan

  Tina Morling anser sig besitta sanningen men berättar inte en enda detalj som styrker hennes påstående. Utom att ”personen inte tillhörde Arla vid fusionen”. Eftersom ”personen” tydligen har gården i Hälsingland så antar jag att hon tillhörde Milko och dess föregångare NNP. Menar Tina att medlemmar i Milko omöjligen kan vara välorienterade, allmänbildade eller bildade?

  Min far hade min mjölkgård när fusionen genomfördes år 2000. Han dog djupt bitter över att han inte vågade rösta emot så det hade blivit två stämmor. Några fakta: 1 Inkråmet från Arla ek för och MD Foods ek för flyttades till en nybildad förening (amda) där danskarna fick 60 % majoritet i representantskapet. 2 Det handlade alltså inte om en fusion i vanlig mening 3 Värderingarna av tillgångarna i resp förening hölls strängt hemligt. 4 Arlas tillgångar var 3,3 miljarder mera värdaän MD Foods.

  Hade Arla-medlemmarna fått veta värdeskillnaden är det tveksamt om de accepterat att skänka bort detta mervärde. Särskilt om svenskarna inte skulle få majoritet.

  Vi kanske också ska påminna oss lite om bakgrunden till Arlas goda ekonomi med en kontantkassa på mer 740 miljoner kronor. Våra företrädare har i olika omgångar avstått en del av invägningspriset för att konsolidera Arla. I och med överlåtandet till MD försvann dessa besparingar. Inte ens den så kallade 5-öringen återbetalades.

  Det går naturligtvis för Tina och andra Arla-missionärer att skratta åt dumma och lättlurade bönder. Men fakta går inte att skratta bort. Och så dumma är vi inte att vi bara rakt upp och ned sväljer Tinas påstående utan minsta redovisad grund.

  Det finns absolut ingenting kvar av Arlas ursprungliga syfte. Nu är det en multijätte som med hjälp av medlemmarna finansierar sig billigt och köper råvaran där det är billigast. Inget mera.

  • Tina Morling

   Finns ingen anledning att kommentera över 10 år gamla saker. För din info, så är jag själv Arla-bonde, och definitivt inte lättlurad. Sen är det så att Hälsingland hade egen mejeriförening som hette Södra Hälsinglands mejeriförening – kanske lika bra att skriva ut hela namnet, annars kanske ni inte förstår. Det interna namnet var SHM. Kan också informera om att vid fusionen mellan Arla och MD Food, så betalades det ut pengar, men det har ni kanske förträngt. Vi fick i alla fall en skaplig summa. Men det också länge sen, och helt ointressant!

   • Jan

    Tina, funderar på om du är okunnig eller obegåvad. De enda pengar som betalades ut var medlemmens egna, det vill säga medlemsinsatsen. Vänligen svara på följande två frågor:
    1 Varför skulle Arla-medlemmarna skänka bort ett övervärde på 3,3 miljarder svenska kronor?
    2 Varför skulle svenskarna få bara 40 procent av rösterna?

    • Tina Morling

     Svarar som tidigare – detta är gammalt och det saknar betydelse idag! Och du, jag är varken okunnig eller obegåvad – tycker bara inte man ska rota i sånt som är gammalt. Så enkelt är det!
     Tack för mig på detta forum!

     • Jan

      T ina, varför svarar du inte på frågorna? Har du eller din man betalt av Arla på något sätt? Kom igen nu och svara på de enkla frågorna.

 4. Tina Morling

  Det som skrivs ovan är fel. Eftersom personen i fråga inte tillhörde Arla vid fusionen med MD Foods är detta enbart byggt på egna tankar. Jag arbetade på Arla vid denna tidpunkt och vet vad som föregicks. Tänker dock inte lämna ut några som helst detaljer – detta är så många år sedan så det är inte intressant!
  Detta är den enda kommentar jag lämnar!

 5. Sören

  Jo det är sant. Så lättlurade var vi när våra förtroendevalda styrelsemedlemmar och hela LRF styret trummade på för fullt vilket kalas det skulle bli om vi gick ihop med dansken MD. Fusion hette det men inget sa något om skillnad på värde på företagen det var förstås hemligare än hemligt och inget sa något om att vi skulle bli överkörds som minoritet. Kanske låter det som att jag skyller från mig men det måste jag göra för att stå ut med denna skam. Att vi kunde vara så dumma är obegripligt.

 6. Magnus

  Verkar otroligt, kan det vara sant?? I så fall är ju bönder rent ut sagt dumma i huvudet. Kan inte sådant bedrägeri polisanmälas? Om det nu är sant alltså.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar