Överlägsna ubåtar

 • Den svenska ubåten ”Gotland” lurade skjortan av den amerikanska flottan. US Navy hyrde under ett år ”Gotland” med besättning för att öva med den. I Östersjön har våra ubåtar full koll och lyssnar på upp till 14 landmils avstånd.

Fyra ubåtar räcker för att ha hundra procents kontroll på alla båtar som går in eller ut ur Östersjön. Så den ubåt som nyligen besökte Stockholms skärgård har inte försvunnit spårlöst. I alla fall inte om marinen hade en ubåt i lämplig position. Och varför skulle de inte ha det? Kanske var det en svensk ubåt som allra först upptäckte den?

Lurpassar

En ubåt är en mycket avancerad produkt. Om den ligger stilla med motorn avstängd och inte använder radiokommunikation eller sin undervattensradar så är den mycket svår att upptäcka. Särskilt om den ligger nära en kuperad botten så att skrovet flyter ihop med bottenformationen.

Om en främmande ubåt använder sin undervattensradar så skickas en signal ut som studsar tillbaks till sändaren. En helt passiv ubåt får då omedelbart information om ubåten som visas på en datorskärm. Position, avstånd, djup och om den rör sig även kurs och fart.

Våra äldre ubåtar kunde teoretiskt ligga tysta och lurpassa i uppåt en vecka. De nya i Gotlandsklassen klarar lätt två veckor. Båten klarar längre tid men knappast besättningen.

Identifiering

Propellerljuden från andra fartyg, ubåtar såväl som ytfartyg, kan spelas in och sparas på hårddiskar i ubåtens dator. Inte bara själva ljudet, helt automatiskt fastställs också en hel del data. Exempelvis antal propellrar, deplacement, längd och djupgående. Är fartyget intressant kan ubåten gå upp till periskopdjup. Med periskopets avancerade optik och zoommöjlighet kan bilder tas, stillbilder eller film. Fartygets namn kan läsas av och skrivas in manuellt i den profilbild som skapas.

Nästa gång samma fartygsljud snappas upp av mikrofonerna längs ubåtssidorna kommer automatiskt tidigare sparad fartygsinformation upp på skärmarna i ubåtens kommandocentral. Först på senare tid har försvaret börjat tala om våra ubåtar som underrättelseverktyg. I själva verket har försvaret och den innersta cirkeln i regeringen mycket mera fakta om ”okända” eller okända ubåtar i svenska farvatten.

Avlyssning

Ubåtarna är en mycket viktig länk i avlyssningssystemet där FRA mest syns utåt i debatt och media. Underrättelsetjänsten är FRA:s antenner, avlyssning av kablar, avlyssningsfartyget Orion, två jetplan av märket Gulf Stream, mänskliga spioner och inte minst våra avlyssningscentraler under vattenytan – ubåtarna.

Inget blod

Många svenskar tror att marinen vill sänka ubåtar som medvetet kränker svenskt vatten. Så är det inte. Marinen får inte sänka främmande ubåtar. Politiker lika lite som militärerna vill ha en utländsk ubåt på svensk botten. Därför är regelverket glasklart och bestämmelser finns som reglerar minsta tillåtna avståndet till den främmande ubåten då sjunkbomber får fällas. Uppgiften för marinen är att tvinga bort inkräktaren utan att allvarligt skada den. Det fick vi kanske inte tillräckligt mycket reda på under senaste ubåtsjakten i oktober 2014?

Medvetet släppt

Under ubåtsjakten år 1982 i Hårsfjärden några mil söder om Stockholm släppte försvaret medvetet ut en ubåt. Detta kategoriska påstående gör jag för jag vet det.

Den främmande ubåten rörde sig i två knops fart mot utloppet i Östersjön i Stockholms södra skärgård. Den följdes på instrument av en svensk ubåt såväl som av personalen på en av Kustartilleriets minstationer. Att ta sig ut utan att passera minlinjen var omöjligt. Försvarsledningen beordrade eldförbud i god tid innan den främmande ubåten var riskabelt nära minlinjen. Sex timmar senare hävdes eldförbudet. Då var inkräktaren på säkert avstånd från minlinjen så ingen mina sprängdes.

Den här gången behövdes inget eldförbud för den bemannade minstationen är nedlagd i likhet med alla fasta anläggningar längs våra kuster. Fem hundra miljarder skattekronor bortkastade.

Kan sänka hangarfartyg

Ubåtarna i klassen Gotland, det vill säga ”Gotland”, ”Halland” och ”Uppland” kan inte bara lägga ut minor. De har skarpa torpeder ombord och dessa moderna teknikunder kan avfyra och leda två samtidigt avfyrade torpeder mot ett mål. Ett hangarfartyg är så stort och har så många sektioner att en sänkning kräver minst två träffar i skilda sektioner. För amerikanarna blev det en pinsam upplevelse att Gotland lyckades komma i position, utan att upptäckas, för att kunna sänka ett av deras hangarfartyg.

Du kan läsa ett intressant reportage om Gotlands besök i Kalifornien genom att klicka på den blå länken http://foxtrotalpha.jalopnik.com/sweden-has-a-sub-thats-so-deadly-the-us-navy-hired-it-t-1649695984

Text: Lars-Kristian Bergh

Foto, periskopbild från ubåten ”Västergötland”: Lars-Kristian Bergh

 

 

10 Kommentarer

 1. Observer

  Sosseregeringen monterade ned ubåtsförsvaret på 1970-talet. Nu har vi en röra av sossar och miljökommunister. Vad kan vi förvänta oss av den?

 2. Tillsynsman

  Jodå det har funnits objudet främmande. Jag har med egna nyktra ögon sett grodmän stå till midjan i vattnet och hålla ett snöre eller band mellan sig. På en sekund var de under vattnet när de såg mig. För 44 år sedan såg jag spår av band på botten men förstod då inte vad det var. Ringde försvaret men mötte inget intresse. De åkte inte ens ut och tittade på saken. Måhända är vi svenskar en aning för godtrogna?

 3. Lindström

  Vilket oförskämt trams från Maja Dacke. Är signaturen en kommunistisk försvarshatare som längtar till gamla DDR och Sovjet?
  Ryssland och Sovjetunionen har haft miniubåtar i Stockholms skärgård i minst 50 år. Det är väl dokumenterat. Även väst har förstås varit på besök utan att fråga. Alla är nyfikna på skärgården och dess möjligheter i ett eventuellt krig.

 4. Maja Dacke

  Som det har skrivits på annat håll brukar ubåtsjakter bedrivas – med eller utan ubåtar – vid de tillfällen då en svensk regering ska lägga ett budgetförslag.

  Jag har i det senaste fallet dragit slutsatsen att det inte ens funnits en undervattenslambretta i farvattnen och att försvarsmakten visste om detta. Dyrbara lekar … med andras pengar.

  • Kkn

   Vore bra om du ville utveckla din grund för detta grava påstående.

 5. Karin

  Just det, ubåten Gotland imponerade på US Navy i San Diego. Jätteroligt. Chef ombord var kommendörkapten Anna Wallenburg, vilket förstås är extra kul för oss kvinnliga officerare. Vi kan prestera till mycket överlägsen kostnadseffektivitet vilket inte minst också imponerade på amerikanarna. Läs den amerikanska artikeln länken finns ju i bloggens slut.

  • Karin

   Förlåt Paula! Vet inte hur jag kunde skriva så fel. PAULA Wallenburg ska det vara, So sorry!

 6. ubåtsman

  Trevlig artikel, mycket intressant. Nesan för jänkarna blev nog inte mindre när de såg att det var ett fruntimmer som var fartygschef på Gotland. Kul att vara svensk ibland.

 7. Kkn

  Vad finns det för fördel med att döda ett antal sjömän, vålla våldsamma känslostormar hos ett annat land, lägga många miljoner på att bärga ubåtsvraket? Bättre med identifiering och diplomatiskt överskott att nyttja på olika vis, Som bloggaren skriver, så har vi rätt bra koll på vad som sker i östersjön.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Svensk ubåt lurade den amerikanska flottan i ett år - […] Läs mer på Berghs blogg | Foto: Svenska flottan […]
 2. Svenska ubåten Gotland lurade amerikanska flottan! | Helena Palena - […] Sveriges ubåt Gotland imponerade på US Nav. Den svenska ubåten ”Gotland” lurade skjortan av den amerikanska flottan. US Navy hyrde…

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar