Skilj på flykting och invandrare

Varför beviljas en flyende permanent uppehållstillstånd när det är en tillfällig fristad som behövs? Vad är mer naturligt än att flyktingen återvänder när skyddsbehovet inte längre finns?

Självklart låter vi inte någon frysa ihjäl på gatan i snödrivan. Vi hjälper, men den hjälpen innebär inte att vi har ett livslångt ansvar för den hjälpta personens välbefinnande. Vi hjälper, och ska hjälpa, dem som är i akut nöd undan katastroftillstånd. Då pratar vi om flyktingar. Asyl kommer från latinet och betyder ”fristad”.

Kudde

Kudde

Så har vi alla dem som är vad många kallar ekonomiska flyktingar. De invandrar till Sverige och begär asyl för att förbättra sina levnadsvillkor. Har vi en plikt att försörja dem så länge de vill bli försörjda? Det verkar så.

Sara Skyttedal skriver i Expressen den 23 december 2014 och mejslar ut skillnaden mellan invandrare som kommer för att få bättre levnadsvillkor och dem som flytt undan krig t ex. Den skillnaden borde fram i debatten liksom varför alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen beslöt att alla syrier automatiskt skulle beviljas permanent uppehållstillstånd.

Internationella försörjningsbyrån Sverige

Den skarpsinnige filosofen Richard Swartz sätter tummen rakt på några ömmande punkter i den svenska naivitetspolitiken i DN. Det borde läsas av alla som vill ha en synpunkt på invandringen. Läs genom att klicka här.

Den internationella försörjningsbyrån Sverige tvingas snart av verkligheten minska frikostigheten med permanenta uppehållstillstånd.

En aning stramare politik skulle inte föra Sverige särskilt mycket närmare regelverken i övriga EU-länder. Uppfattningen att Sverige har världens generösaste invandrings- och flyktingpolitik sitter stadigt ute i världen och då borde väl ingen vara förvånad över den stora tillströmningen just till EU-landet Sverige.

Bara nio procent av de asylsökande har id-handlingar. De flesta som saknar id-papper har förstört dem eller påstår att de saknas för att inte bli avvisade till det föregående landet de passerat. Sverige är nummer ett att söka sig till. Är inte detta ett problem ännu?

Medborgarskap

Att utreda identiteten för alla dem som saknar handlingar och som inte medverkar aktivt och frivilligt går inte. Konsekvensen är att cirka 150 000 personer har permanent uppehållstillstånd och svenskt personnummer utan att svenska myndigheter känner till deras verkliga identitet.

Är  det inte ett problem att kanske hundratals mördare och kanske även en och annan krigsförbrytare har en svensk vapenlicens beviljad av polisen?

Efter fem år i Sverige kan de söka medborgarskap vilket öppnar för nästan alla yrken och befattningar. Är det acceptabelt att en person vars identitet inte är fastställd kan bli polis, officer och driva bevakningsföretag och äga vapenbutiker?

Det borde finnas en del att diskutera och även den tabubelagda volymen. Volymen kommer att diskuteras. Inom veckor snarare än inom månader.

Text: Lars-Kristian Bergh

19 Kommentarer

 1. Calle

  Tycker att det var bra skrivet. Den där kudden med sverigeflaggan på vore väl fint att klistra upp i storformat vid alla gränsövergångar och passfilter. Med plakat internationella försörjningsbyrån VÄLKOMMEN!

  • Åsa Johansson

   Calles kommentar är en typisk rasistisk släng från en obildad dumbum. Asylrätten är en av få internationella överenskommelser som respekteras av de flesta s k demokratiska stater och den ventilen för hotade och förföljda människor ska vi slå vakt om. En annan sak är att Miljöpartiet sedan 2011 har fått styra Sveriges invandar- och flyktingpolitik. Sossar och borgare har vikt ned sig för vänsterpartiet som heter Miljöpartiet. En melon, grön på utsidan och gällröd på insidan. Sverige bör snarast hugga tag i invandrarfrågan och därmed avväpna SD.

 2. Kling

  Svenska Dagbladet skriver att Sverige har Europas lägsta straff för människosmuggling. Nästan inget alls och att detta är orsak till den enorma strömmen av invandrare av olika slag till Sverige. Borgarna regerade landet i åtta år och vek ner sig för miljövänstern som vill ha öppen gräns till den svenska försörjningsbyrån. Intet gjordes åt detta heller. Ask är bara en stor pratkvarn.

   • Anders Bergstedt

    Calmfors kolumn om tiggarna var nog den bästa sammanfattning om problemet som jag någonsin läst. Nu har politikerna verkligen incitament för att stoppa tiggeriet. Det finns ingen humanitet i att låta det fortsätta och växa oss över huvudet.
    Flyktingproblemet är näraliggande och Henrik Sundströms artikel på SVD Brännpunkt 3 januari visade att det är flyktingsmugglarna man måste komma åt. De är massmördare och EU tillåter att Italien hotar att knäckas av hundratusentals levande och döda flyktingar. Sverige åstadkommer ingenting !

    • Åsa Johansson

     Instämmer med Anders Bergstedt,

     • Anders Bergstedt

      Jag vill hänvisa till debatten på http://www.dagensjuridik.se som är mitt favoritdebattforum. Där finns den bästa uppdateringen i rättsfrågor. Kommentera gärna men var seriös !

      • Birger

       Jag följde A Bergstedts uppmaning men det fanns ingen debatt på DJ men på Berghs Blogg hittade jag en godbit som publicerats tidigare av statsvetaren Hans Bergström som jag kan rekommendera: https://www.bergsblogg.se/2013/12/26/invandringens-pris/

       • Anders Bergstedt

        Artikeln fanns under rubriken ”110.000 Uppehållstillstånd under 2014-här är Migrationsverkets färska statistik.” Det blev en väldigt belysande debatt med 38 kommentarer också från Lars-Kristian. Nu har man tydligen stängt kommentarsfältet.
        Jag vill verkligen rekommendera JO men det gäller att hänga på direkt.

 3. Anders Bergstedt

  Om inte våra fega politiker begriper att nu måste man sätta stopp för utländska tiggare och flyktingar kommer vi att tvingas rösta på SD !

  Tiggarna behöver inte söka asyl utan kan sätta sig över alla lagar och missbruka vår humanitet. Bussmyteriet i Östersund visar att de Syriska flyktingarna inte är tacksamma för att ha blivit räddade till livet utan kräver att få förtur till dyra bostäder i storstäderna dit Svenskar vill för att kunna få bo och arbeta. Där finns redan för många flyktingar och de kan fortsätta att leva samma liv som i hemländerna. ”Öppna era hjärtan” var nog den absolut mest plumpa uppmaning som Reinfeldt någonsin fällt. Vi har berörts starkt då vi sett missären i de Syriska flyktinglägren i grannländerna. Nu förstår alla att SD har rätt då man vill att vi skall hjälpa 100 flyktingar där för samma pengar som 10 asylsökande kostar i Sverige !

  • Observer

   En busslast med enbart män varav talesmannen kan uppskattas vara i eller nära pensionsåldern är asylsökande i Sverige och vägrar bo utanför Östersund. Var är den undersökande journalistiken? Hur ser deras skyddsbehov ut? Är dessa män en samling ungkarlar eller har de familjer i hemlandet utan skyddsbehov? En aning svårsmält att dessa män har flytt för sina liv och sedan kommit via ett UFO eller liknande till just Sverige där man säger sig vara Syrier (vilket de kanske är) för då får man automatiskt sin försörjning garanterad på livstid även för sina familjer.

   Anhöriginvandringen borde skärpas upp rejält. Och ett närmande till övriga EU:s villkor välkomnas.

   • Anders Bergstedt

    Jag reagerade likadant på talesmannen. Han var ingen nertryckt flykting utan kraftfull och intelligent som hänvisade till möjligheterna till bättre integrering vid storstäderna. Sanningen var nog att de inte vill bli integrerade utan fortsätta att leva som i hemlandet bland sina landsmän. Det finns ju heller ingen moské i närheten av flyktingförläggningen vid Östersund !

    Då det gäller att stå upp för flyktingar som skall utvisas visar det sig att de fått bättre förankring på mindre orter. Nu velar och backar Migrationsverkets talesman likt Tage Danielsson och har uppenbarligen sagt något ”som liknar sanning ” då det gäller framtiden.

    • Anders Bergstedt

     En av de få kvinnorna, visade en helt annan attityd i Aktuellt kl.21. Hon var ödmjuk , tårögd av tacksamhet över att Sverige tagit emot dem och värdesatte att de nu hade varmvatten, mat och sängar inomhus till skillnad från missären i Syrien. Hon tackade Sverige och nu var det nog lika många svenskar som männen retat upp som liksom vi fick tårar i ögonen. Får man se människorna bakom de skrämmmande siffrorna på asylsökande blir man ödmjuk eller hur ?

     • Daniel

      Grejen är väl som Bergh skriver att en del är flyktingar som verkligen behöver skydd och där är vi generösa men så har vi alla parasiter som söker sig hit för att leva på andra och som inte har skyddsbehov dvs asyl=fristad. Ganska dumt att lova permanent uppehållstillstånd för alla från Syrien. Reinfeldt gjorde bort sig på hela folkets bekostnad.

 4. Eva

  Ju fler som kommer hit ju svårare blir integrationen och redan nu ser vi konsekvenserna av misslyckad integration med upplopp i Tensta Stockholm och sprängdåd och skjutningar i Göteborg och Malmö. Nu har alliansen gjort upp med Löfven o Compani så inströmningen kommer väl att fortsätta öka utan att integrationsåtgärder ökar i motsvarande mån.
  Alla som är för EU borde väl kräva att Sverige anpassar sina villkor för flyktingar till övriga EU:s då skulle det ju bli lika intressant att söka asyl i Danmark eller Frankrike eller England eller Italien. Trycket här skulle minska.

 5. Peter

  Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson säger i en intervju apropå att så många utlänningar allra helst vill till Sverige trots att asylreglerna är de samma i Europa, att i Sverige får de ta hit sina familjer och att invandrarna ”inte är dumma”. Nä just det. Men vi svenskar som väljer politiker som gör upp med Miljöpartiet och Vänstern om att anhöriga ska få komma hit också och bli försörjda, vad är vi? Jo just DUMMA!

 6. Curth

  Sju riksdagspartier utan mandat från väljarna har bestämt tillsammans att aldrig diskutera volymen av inströmmande flyktingar. Det är en föraktfull demonstration av att man ger blanka f-n i vad deras väljare tycker. Hur många av flyktingarna är flyktingar och hur många har kommit för att få ett bättre liv eller skapa en bra framtid för sina barn?

  Ví väljare är förda bakom ljuset men nu om inte förr så borde vi visa vårt förakt för falska politiker och det genom att strunta i att rösta. Vi är bara valboskap.

 7. Helena Palena

  Mycket bra! Ja, vad är det som kutar omkring i Sverige! Krigsskadade människor som fått order av sina ledare att våldta och mörda t ex. Gruppvåldtäkterna i Sverige t ex. Hur många fanns det på 60-talet ? Svenskar brukar inte gruppvåldta. I min ungdom hörde jag aldrig talas om det. Men nu händer det titt som tätt. Vi serverar våra flickor på ett silverfat genom att sopa alla problem med invandringen under mattan. För jävligt!

 8. Leif A.

  Jättebra. Precis vad jag tycker. Gissar att nästan alla svenskar tycker som du. Vi är överkörda av politiska karriärsnobbar som inte har kontakt med verkligheten och själva blir försörjda med skattepengar.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar