Dödande polisskott onödigt

Hade svensk polis haft samma typ av vapen för ingripanden som polisen i Los Angeles så hade Eric Torell varit i livet.

Polispistolerna är enbart avsedda för självförsvar och helt olämpliga vid ingripanden. Misstänkta skjuts ihjäl i onödan

och rikspolischefen borde kanske ställts till ansvar?

Elchockvapen, s k elpistoler, kan bara användas på upp till 5 meters avstånd och hade inte kunnat rädda Eric Torell.

Men ett skott från ett tvåhandsvapen med något som kan liknas vid en flygande batong som med kraften av en hästspark fäller en misstänkt till marken på 40 meters avstånd hade räddat livet på Torell.

Såväl som på ett 30-tal andra som skjutits till döds av polisen de senaste 10 åren.

Flygande batong

I många länder använder polisen sedan decennier tvåhandsvapen som kan laddas med ”flygande batong” vid ingripanden. Polisen i Los Angeles fäller flera hundra misstänka till marken årligen utan dödsfall.

Vanliga skador från skottet är lindriga revbensfrakturer, smärtsamma men ofarliga. Dessa tvåhandsvapen har används med ”flygande batong” i minst 40 år i Los Angeles. Svensk polis har inte ens provat och utrett frågan. För den bristen vilar ett tungt ansvar på polisledningen.

Universalvapen

Samma tvåhandsvapen kan laddas med patroner som innehåller tårgas, pepparspray, tunga solida blykulor, vismuthagel, gummikulor och signalskott. Med andra ord ett vapen med ett brett användningsområde.

Slöseri

Polisledningen formligen öser ut pengar på dyra ombyggnader av alla utryckningsfordon (mer än 200 000 per fordon), värdelösa IT-system (3 miljarder i sjön) och en otymplig byråkrati.

Samtidigt sparar man cyniskt in på den enskilde polisens verktyg för arbetet. Pistolen är ett självförsvarvapen och helt olämplig för ingripanden och det vet både poliser och polismyndighetens högsta chefer.

Dödande ammunition

År 2003 bytte man pistolammunition och gick över till patroner med expanderande jaktkulor. Dessa kulor är konstruerade för att döda så snabbt som möjligt. En ytterst dålig lösning för ingripanden men man ökade graden av självförsvarförmåga för den enskilde och dämpade kritiken från poliser i yttre tjänst.

Naturligtvis är det få som överlever ett skott från polisammunitionen eftersom hålspetskulan fläks upp i sex vassa, taggiga metallflikar som vid träff mot kroppen får en diameter på 22-26 millimeter och samtidigt roterar med 150-300 varv i sekunden (beroende på skjutavstånd).

Med omfattande vävnadsskador sker en snabb förblödning (som i fallet med Eric Torell) vilket förstås är avsikten vid jakt.

På jakt på klövvilt som t ex älg är det förbjudet använda andra kulor än just expanderande sådana. Men den sortens kulor som svensk polis använder är förbjuden i krig enligt Haag-konventionen som även Sverige är tvingad följa. Den gäller dock inte polispersonal, utan enbart militärer.

Dödlig prestige

Sedan år 2003 har svensk polisledning ihärdigt vägrat byta ammunition trots alltfler dödsskjutningar och en tidvis ihållande kritik mot poliskulornas brutalitet. Även rikspolisstyrelsens egna etiska råd kritiserade ammunitionen och rekommenderade ett byte.

Kulorna byttes inte ut, men etiska rådet avskaffades.

Förutvarande rikspolischefen Dan Eliasson ville enligt uppgift byta ut ammunitionen men chefer under honom stoppade bytet genom att vilseleda ett utredningsresultat från rättsmedicinalverket.

Nu bör rikspolischef Anders Thornberg omedelbart tillsätta en snabbutredning om att införskaffa tvåhandsvapen, ca 60 centimeter långa, som är ett mycket billigt vapen i inköp. Enkelt att använda, ytterst driftsäkert och helt klart livbesparande vid polisingripanden.

Chefen är ansvarig

Varje VD i ett bolag såväl som högste chefen för en myndighet har det yttersta ansvaret för verksamheten. Myndighetschefen Anders Thornberg är således ytterst ansvarig för Eric Torells död och borde kanske åtalats tillsammans med de enskilda poliserna.

Men jag kan förstå att åklagaren valde att avstå eftersom Thornberg är ganska ny på posten som rikspolischef.

Visa stake!

Rikspolischef Anders Thornberg bör omgående visa lite s k ”stake” och införskaffa adekvata vapen för ingripanden där skott med s k ”beanbags” framstår som en mycket enkel och billig lösning. De brutala kulorna som dödar i onödan bör bytas ut snarast möjligt.

Tysk och t ex dansk polis använder en expanderande kula (Action 4) som

Action 4 efter skott i ballistisk tvål. Diametern är 13 mm. Genomskuren kula är oavskjuten. Hålet i tvålen är utgångshålet. Perfekt kulbana genom tvålen.

har minst lika bra stoppverkan som den polisen nu använder.

Men utan dess brutala skottverkan som dödar i onödan och låser upp enorma operations- och intensivvårdsresurser.

Text: Lars-Kristian Bergh

Foto, samtliga patronbilder: Lars-Kristian Bergh

Fotnot

Beanbags kallas patroner som består av en syntetpåse innehållande 8-10 runda, solida blykulor. Påsen slår mot kroppen utan att penetrera huden. Som ett mycket kraftigt batongslag. Den påskjutne fälls till marken och kan handfängslas. Skjuts med tvåhandsvapen ofta laddade med 5 patroner i magasinet.

9 Kommentarer

 1. Insider

  Ammunitionen Gold dot är avsedd att eliminera den påskjutne. Det framgår av fabrikens reklam. Svensk polis ska inte avrätta misstänka. Skjutningen i Varberg var en ren avrättning men ingen fälldes för ansvar. Busen sköts först i båda benen. Sedan kröp busen för han kunde inte resa sig och då sköts han i bröstet med hålspetsammunitionen och avrättningen var ett faktum.

  • Sven

   och inget åtal förstås? Polisen kan döda och blir aldrig fällda?

   • Jacob A

    Rötägg finns över allt. Poliserna måste få göra misstag som alla andra. Inte enskilde polismannens fel att de inte har vettiga vapen utan måste jobba med en pistol.

 2. Åke

  I Brottsjournalen TV4 igår mumlade oraklet GW Persson om att poliserna som sköt Eric Torell tydligen var panikslagna och antydde att de var felrekryteringar. Och visst får man väl hålla med gw om det. Poliser som får panik vid åsynen av en beväpnad man kan inte vara lämpliga för jobbet. Varför åtalades ingen högre upp i hierarkin? Aldrig tycks det finnas någon ansvarig i Svea rike.

  • Jens

   Så är det i Sverige. Aldrig någon ansvarig. Estonia med 852 döda. Ingen ansvarig!

 3. Lars-Kristian Bergh

  I länder där polisen är obeväpnad kan elchockvapen och t ex pepparspray vara bättre än bara en vanlig batong. Elchockvapnet kan bara användas på avstånd kortare än 5-6 meter. Det fungerar oftast bra men inte alltid så en kollega som back up är nödvändigt. Jag skrev om detta i januari 2015 efter en dödlig polisskjutning.
  https://www.bergsblogg.se/2015/01/07/se-over-polisbevapningen/

 4. MP

  Det behövs resoluta vapen och åtgärder i förortsgettona. Ta in 200 militärpoliser som ständigt finns på plats och har koll på klangängen. Förstärkningsvapen MP5 en självklarhet vid besök i gettona. Anskaffa shotguns omgående och skjut direkt med beanbags vid minsta hotfulla situation. Knäckta revben gör jäkligt ont så då är busen inkapaciterad ett par veckor. Avskeda skräckslagna poliser för de är kass i skarpa situationer.

 5. Anders Bergstedt

  Lars-Kristian Bergh har förmodligen oslagbar kompetens då det gäller vapen. Det sorgliga är att det hjälper inte för att få de ansvarigas intresse. Polisens beväpning styrs av politik och trender som får till följd att poliserna skall ha så många olika sorters beväpning att de tillsammans med kommunikationsutrustning , skyddsvästar och skydd knappt orkar ta sig fram. Det fordrar att man är atlet och det är inte många. Jag har efter 10 år som pensionär inte hängt med i teknikutvecklingen utan ägnar min debattkraft åt återfallsförbrytarna, domstolarna och gängkrigen.

  • Pint

   Anders, gamle vän. Du har helt rätt. Kollegerna i yttre tjänst släpar på ca 11 kg grejor. Och pistolammunitionen är farlig som kontraproduktiv då en sekunds tvekan för att kulan är så hemsk kan vara livsfarligt. Ja du, Bergh har rätt men prestigen sitter hårt i väggarna på Polhemsgatan som du vet.

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar