Polisens onödiga dödsskjutningar

Är en krypande person med svåra skottskador i benen en akut fara för den ingripande polisen? Eller för en allmänhet som inte är i närheten? I Varberg sköt polisen ihjäl den krypande personen. Var det nödvändigt?

Poliserna på bilden har inget samband med texten. Foto: Berghs Blogg

Om vi tittar på samtliga 18 dödsskjutningar sedan 1995 så är det några där det är alldeles uppenbart onödiga dödskott från poliser. I de flesta fallen frias poliserna som skjutit. Det är korrekt i många fall, poliser måste få skjuta när det är uppenbar livsfara för dem själva eller allmänheten.

Men i en del fall är det fel på bestämmelserna om poliser kan gå fria efter att i onödan ha skjutit ihjäl den som ska gripas. Poliser får även skjuta för att stoppa beväpnade grova våldsbrottslingar, men det är inte det som jag kritiserar. Låt oss ta fallet i Trelleborg som första exempel.

Polis skjuter ihjäl med k-pist

I januari 2009 larmas polisen efter att en psykiskt instabil person ringt ett larmnummer och uttalat sig förvirrat. Det var inte första gången mannen ringt och varit förvirrad. Piketpoliser åker till stugområdet i Trelleborg där mannen bor. Från bilen ser de mannen sitta vid köksbordet där det ligger några knivar.

Vad gör polisen? Ringer till mannen och ber honom komma ut? Går fram till fönstret och knackar på rutan för att försöka samtala med den psykiskt åtminstone tillfälligt störda personen? Skjuter in tårgas för att tvinga ut honom? Nej, inget av detta. Två poliser med hjälmar och skottsäkra västar, beväpnade med kulsprutepistoler, går in genom den olåsta entrédörren och avancerar inne i huset mot köket.

Mannen hör att någon eller några kommer in i huset. Han tar en kniv och går mot poliserna. Poliserna skjuter varsitt skott i bröstet på mannen som snabbt avlider. Polisernas agerande utreds och det konstateras att de skjutit i nödvärn och inte begått något fel.

Varför gick poliserna in i huset som första åtgärd? Varför debatteras inte metoderna för ingripanden? Och beväpningen? Hade poliserna som trängde in i huset haft s k ”flygande batong” hade mannen levt.

Husby

I Stockholmsförorten Husby sköt polisen ihjäl en berusad och möjligen psykotisk 69-årig man när man trängde in i hans bostad. Polisen hade larmats till platsen av en väktare som sett mannen med en kniv. Notera att mannen inte hade hotat vakten. Ordningspolisen är snabbt på platsen men får veta att piketpoliser är på väg och helt enligt rutinerna ingriper då inte ordningspoliserna utan inväntar piketen och har uppsikt över läget.

Mannen syns nu på balkongen där han och en kvinna (hans hustru skulle det visa sig) står och håller om varann. Det har uppgetts att han också skulle ha visat en kniv. För att sammanfatta så är det en stor mängd poliser på plats och några timmar senare bryter sig polisen in och skjuter mannen i bl a huvudet. Händelseförloppet är inte klarlagt offentligt i alla fall. Stockholmspolisen skickar ut ett falskt dvs lögnaktigt pressmeddelande. Av en händelse avslöjas lögnen. Ingen förklaring till lögnen har lämnats.

Fakta är bl a att det tog 14 minuter efter dödskottet innan polisen larmade SOS 112. Varför?

En av poliserna som var på plats är kritisk och har skrivit utförligt på Martins polisblogg.
Eskilstuna

Februari 2011: En 26-åring i Eskilstuna skjuts till döds av polisen när han hotar dem med kniv. 26-åringen misstänktes ha knivdödat sin mamma så det fanns anledning utgå från att mannen var livsfarlig. Med ”flygande batong” hade mannen överlevt.

Falkenberg och Lindesberg

I Falkenberg skjuter polisen ihjäl en 45-åring som uppträtt hotfullt på en vårdcentral. Det hände år 2006. Även det en onödig dödsskjutning. Året innan hände det uppmärksammade fallet i Lindesberg då en psykiskt labil 22-åring skjuts till döds efter det att föräldrarna bett polisen om hjälp att omhänderta sonen. Polisen stod utanför en stängd grind och var flera meter ifrån ynglingen som viftade med en kniv.

Den tekniska utredningen kom fram till att poliskulan träffat grinden och studsat/rikoschetterat så att den unge mannen träffades dödligt. Ingen anmärkning riktades mot polisen som sköt eller mot platsbefäl. Varför användes inte pepparspray? Varför backade inte poliserna några meter för att lugna ner 22-åringen eller få betänketid? Även detta en onödig dödsskjutning. Kanske inte ens en flygande batong hade behövts.

Polisen har blivit farlig

 Mängder av äldre poliser har aldrig använt sin pistol mot personer trots att de hotats med både påkar, knivar och yxor. De har inte utsatt sig för livsfara. De har varit skjutberedda, men inte skraja och inte maktberusade.

Det finns ett mycket allvarligt fel inom polisen när det är status att demonstrera makt och att utöva brutalt våld för att befästa maktpositionen. Det borde vara precis tvärtom; hög status i att kunna lösa en situation med mindre våld än vad lager medger.

Polisen har ju blivit en fara i demokratin när det blivit tillåtet att avrättningslikt dödsskjuta personer som ska gripas. Många raljerar om att mördare inte förtjänar bättre och så vidare. Vad ska vi med domstolar till då om poliser efter eget tycke får döma till döden och rationellt skjuta en expanderande hålspetskula i ”busen”?

Nästa gång kanske det är din bror eller pappa som skjuts av poliser. Nu dör ju inte alla som skjuts av poliser, men de flesta dör faktiskt. Titta på detta filmklipp, du klickar här på blåa texten, och säg sedan i kommentarsfältet om du anser att det är nödvändigt att skjuta.

Poliser förnedrar

Nyligen smygfilmades en polis med hund när hon slog 14 batongslag för att tvinga en uppenbart obeväpnad (den lätta klädseln kunde inte gömma något vapen) man att lägga sig på gatan. Mannen var misstänkt för ofredande och skadegörelse. Det är ett oskick att poliser beordrar folk att lägga sig på marken utan en god anledning. Även personer som inte på minsta vis är misstänkta för brott tvingas att lägga sig på gatan. Detta är en grov förnedring och det är minst sagt anmärkningsvärt att inte rikspolisstyrelsen preciserar reglerna för detta så det blir urskiljning.

Att vara polis i yttre tjänst, alltså ordningspolis, är ingen lätt uppgift. Det är mängder av olika och oväntade situationer med provokationer av olika slag. Men det försvarar inte dåligt omdöme, tjänstefel, onödigt våld eller förnedring. Poliser ska visa respekt mot alla, även grova brottslingar. Lagföring ska ske enligt regler ytterst från riksdagen.

Text: Lars-Kristian Bergh

Läs mera:

https://www.bergsblogg.se/2012/04/15/polisens-dodsskjutning-till-europadomstolen/

https://www.bergsblogg.se/2012/03/08/polisskjutningar-livsfarliga/

https://www.bergsblogg.se/2011/12/07/polisen-behover-battre-vapen/

 

10 Kommentarer

 1. Rebecka

  Börjar vi bli avtrubbade och godtar polisens mygel och skjutande? I Husby dröjde dom 14 minuter efter skotten som dödade 69-åringen innan dom larmade sos112. VAD gjorde polisen under dessa 14 minuter? Snackade dom ihop sig om en historia? Var det därför polisen ljög i ett pressmeddelande och sa att en skottskadad förts i ambulans och senare avlidit. Jag blir kräkfärdig över denna utveckling. Kolla deras vilda skjutande på länk
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16461992.ab

 2. Tore

  Numer känner jag obehag när poliser är i närheten av mig. De kan tydligen hunsa med folk på lösa boliner påstå att man är drogpåverkad och ta in mig till polisstationen. Kan tydligen tvinga ner folk som inte gjort något brottsligt att lägga sig på gatan. Blir man vittne eller bara är i närheten blir det obehagligt för man kan aldrig veta vad poliser gör med en. Misshandel? Lyder man inte bums så blir det batong eller så åker pistolen fram.

 3. Konstapel Kling

  Idag den 15 augusti anno 2013 skriver redaktören Hanne Kjöller i Dagens Nyheter och påvisar att Polismyndigheten i Stockholm medvetet ljög i sitt första pressmeddelande om dödsskjutningen i Stockholmsförorten Husby. Kommer någon att ställas till svars för tjänstefel? Näppeligen. Att medvetet ljuga är så vanligt förekommande att det torde anses som normalt förfarande.

  Hur ofta ljuger myndigheten? Hur kan vi veta när det är sant eller osant? Allmänhetens förtroende för polismakten är lågt vilket knappast torde förvåna särskilt många.

  På min tid var vi stolta för då betraktades polismannen som en hedersman. Snart är det ett skällsord och vilken kvalitet kan vi då förvänta oss på dem som söker till polis?

  • Erik

   Problemet är journalisterna ofta frågar första bästa polis och sedan gör svaret till ett formellt svar från myndigheten… Det hände senast nu i veckan avseende cyklisterna i Götgatsbacken när man frågad en assistent på plats om döda i trafiken och gjorde det till ett formellt uttalade från Polisen.
   Det är ungefär lika dumt som att fråga en oinsatt receptionist på Naturvårdsverket om Jaktvapens lämplighet för olika jaktformer och sedan skriva att ”Enligt Naturvårdsverket…… ”

 4. Gunnar Wall

  Mycket klokt och välskrivet. Kan bara instämma. Husbyfallet är ju ett annat exempel på det du tar upp. Änkan efter den skjutne har nu berättat i tidningen ”Mitt i Stockholm” http://www.mitti.se/?p=52694 och det ger ju bara ytterligare intryck av att det var ett tragiskt och fullständigt onödigt dödsfall – som dessutom fick omfattande konsekvenser för många människor genom de kravaller det utlöste. Har själv jobbat många år i psykiatrin och har lärt mig att en upprörd och förvirrad motparts våldsamhet väldigt mycket bestäms av de signaler man själv sänder ut.

 5. Bengt Mattsson

  Fy farao poliser säljer hemligheter ur utredningar, tipsar mc-gäng mot pengar, misshandlar och förödmjukar arresterade, skjuter ihjäl utan pardon sjuka såväl som gangstrar och håller varann om ryggen o ljuger när dom förhörs. Skrämmande utveckling. Och regeringen tittar på med en lam justitieminister. Vad är det för samhälle vi fått?

 6. Birger

  Jodå den gode Bergh har jag följt ett par årtionden och han är beundransvärd för både hans envetna energi och rakryggade hållning. Instämmer i att han vet vad han talar om synd bara att inte politiker och andra bestämmare tar åt sig lite av hans kunskaper. Polisen är inte längre den trygga hand som den en gång var. Tror inte den kommer att bli det heller. Tråkigt är det.

 7. Ingrid

  Det är förfärligt att poliser skjuter urskiljningslöst och dödar. Snart händer det en anhörig till oss. Förskräckligt att man ska behöva vara mer rädd för poliser än för kriminella.

  • Anders Bergstedt

   Ingrids kommentar är patetisk. Den talar för sig själv ! Bergh har stor kompetens då det gäller vapen och vapenhantering och har följt upp dödsskjutningarna. Vi är överens om att man inte uttömt andra möjligheter innan man skjutit. Alternativet BACKA skulle ha löst flera av situationerna. Jag vill hänvisa till den debatt som pågår på http://www.dagensjuridik.se och min kommentar där.

 8. Norna Malmö

  Poliser dödas av skurkar.
  Poliser blir ofta förnedrade.
  (…men jag förstår vad du menar).

Rätta bloggen

Vi tar tacksamt emot påpekanden om upptäckta brister eller fel. Skriv till oss, gå till Om Berghs Blogg i övre menyraden.

Ställ upp för barnen

BRIS Stödföretag

Norma

En smart app för både idrottsskyttar och jägare finns att gratis ladda hem. Även hemladdare och dem som sysslar med långhållsskytte får här avancerad hjälp för att räkna ut vilka data eller avdriftskompenseringar som kan behövas. Finns för både Apple och Android. På svenska.

Vapenägarna

Sveriges vapenägares förbund hjälper sina medlemmar navigera rätt bland polisens snåriga regler och blanketter. Förbundet driver också kostnadsfritt överklagningsärenden åt medlemmar.

Stjärnadvokat som imponerar

Advokat Sven Severin är inte bara en erfaren jurist och en skicklig processförare. Han har i fallet Karl Hedin också visat ett gediget kunnande och kommer minutiöst väl förberedd till domstolsförhandlingarna.

Advokat Sven Severin
Severin Advokater

Epost: sven.severin@severinadvokater.se
Telefon  040-446700 eller  0705817473

Anonymt

 

Du kan lugnt lämna tips och om du vill vara anonym så får du samma lagliga källskydd på Berghs Blogg som du får hos Sveriges radio eller på Expressen. Berghs Blogg drivs med tillstånd av Myndigheten för press, radio och TV. MPRT brukar den förkortas. Det kommer brev anonymt med tips. Ofta görs inget med tipset för att det inte går att fråga om kompletterande information .

Att flyga 37 Viggen

Det är inte hemligt. Det bara verkar så… På flera platser kan du från en riktig cockpit flyga 37 Viggen i simulator. 

En häftig upplevelse som kräver din uppmärksamhet men i gengäld ger dig en adrenalininjektion som går utanpå det mesta. Jag har nyligen besökt F 15 flygmuseum i Söderhamn  Foto: Jonathan Lundkvistoch flugit 37:an i 60 minuter. Dessutom fikat och ätit Sveriges godaste sockerkaka.

Tack till bakerskan Eva Rystedt!

Foto: Jonathan Lundkvist

 

Nybygge

Berghs Blogg har genomgått en teknisk uppdatering och ett antal smärre tekniska fel har korrigerats. Arbetet har utförts av KFORM, Tobias Johansson.

Logo KForm

Sveriges bästa korvar